Zomer aan de Maas (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zomer aan de Maas

Weet u ’t nog, die beruchte eerste zaterdag van juli? Bijna de warmste dag sinds mensenheugenis? Met temperaturen van om en nabij de 40 graden? Weet u ’t nog? Jos Kruisbergen zal die dag waarschijnlijk niet snel vergeten. Z’n botten doen nog steeds pijn van het sjouwen met zijn loodzware camera, vijftien kilo schoon aan de haak, een hele hete dag lang…

Kruisbergen ging op die bloedhete zomerdag aan boord van ’t Zwammetje, het bootje van zijn zaalvoetbalkameraad Gerard van Zwam, om een dagje te spelevaren op de Maas. Hij maakte vanaf de voorplecht prachtige beelden van de rivier, en uiteraard van het feest dat die rivier betekent als het van dat zeldzame bloedhete weer is.

En ook de oevers van de rustig voortkabbelende stroom vormen voor veel mensen een verademing. Want daar lonkt de schaduw en als je je plekje goed uitzoekt, streelt er zowaar een verkoelend windje over je zongeteisterde roodverbrande velletje.

Kortom: een belevenis. Op onnavolgbare wijze gefilmd door onze filmkunstenaar. Hij betrapt het volkje dat op tal van manieren verkoeling zoekt: duikend, zwemmend, plonzend, spelevarend, wuivend vanaf de oever, spelend bij een zand- en watertafel, klimmend op een houden speelfort. Kleine meisjes en kleine jongens, grote meisjes en grote jongens, en héél grote meisjes en jongens krijgt hij voor z’n lens.

“Het is hier zo mooi”, verzucht Henny van Ierssel. “Je hoeft alleen maar om je heen te kijken…” Veel meer presteerde ze op die dag eigenlijk niet. Maar waarom zou je meer willen doen dan om je heen kijken? Genoeg te zien. Toch? Ook de Maas en Waalse Tilly van Zwam geniet: “Ik zou nergens anders willen wonen!” Jan Mulder geniet van het zitten in de schaduw, af en toe even in de zon en van tijd tot tijd wat dobberen in het heldere water. Anderen verpozen zich met het insmeren van ruggen of het kijken naar mensen.

Het is leuk om het Land van Maas en Wal ook eens vanaf de rivier te bewonderen. Campings, jachthavens, een oude steenfabriek, wondermooie dorpjes die verstild liggen te sudderen in de zon. En op het water dat kleine geel-witte bootje met een wel heel bijzonder naam: Patatje-mét, volgeladen met heel veel dames en één zeer tevreden ogende heer.