Magisch boek der kristallen (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het is genieten, de nieuwste film van de Graafse cineast Lou Kruisbergen. Nee, verwar Lou niet met ‘onze’ Jos Kruisbergen. Het zijn broers, die allebei op hún manier verslaafd zijn aan filmen. Jos maakt mooie portretten, reportages en documentaires in het Rivierenland; Lou is gespecialiseerd in speelfilms. Maar ze houden elkaar wèl altijd de hand boven het hoofd, Jos en Lou, en de broers matsen en helpen elkaar als dat nodig is.

Vandaar dat Jos uitgebreid filmde op die dag in mei dat Lou’s laatste rolprent in première ging: Het Magisch Boek der Kristallen. Het draaide uit op een echt filmfeestje, daar bij cultureel centrum D’n Bogerd in Druten. Compleet met rode loper, een antieke bolide en de in gala geklede hoofdrolspelers Roxanne Versteegen, Isa Schaap en Tom Verstappen. Er was zelfs een doedelzakmuzikant bij, die met zijn neuzelige instrument het grote aantal genodigden in de stemming bracht.

Lou Kruisbergen maakte bij het vervaardigen van zijn film deel uit van een uniek samenwerkingsverband. De vermaarde beeldend kunstenaar Ed van Heck had een grote inbreng in de verhaallijn, maakte prachtige rekwisieten en stelde zijn huis in Beneden-Leeuwen beschikbaar als filmset. In de loop van vele jaren had Van Heck zijn boerderijtje De Oude Ret al een unieke uitstraling bezorgd: je waant je daar in een ver verleden en in een sprookjeswereld. Elk moment kan er iets bijzonders gebeuren. En dat gebeurt ook daadwerkelijk. Niet dat ’t er spookt of zo: nee, er gebeurt iets met de bezoeker. Die voelt zich meteen onderdeel van dat decor, waarin Van Hecks prachtige schilderijen en andere kunstwerken een vanzelfsprekende plaats innemen.

Lou Kruisbergen vond het een fantastische omgeving voor de film die hij wilde maken. Een jeugdfilm deze keer. “Ook dat wilde ik eens doen”, zegt hij voor de camera van zijn broer Jos. Ook voor Ed van Heck was het midden tussen zijn eigen creaties meewerken aan een film een compleet nieuwe ervaring. “Zo’n omgeving, daar kan Hollywood niet tegenop. De Efteling óók niet”, zegt hij zelfverzekerd.

Een spannend verhaal, een pracht-entourage, schitterende rekwisieten, een leuk stel jonge amateur-acteurs; voeg daarbij de special effects die Theo Kooijmans verzorgde, en zeker ook het werk van Matthieu Willems die onder meer licht en geluid voor zijn rekening nam: bij elkaar meer dan genoeg ingrediënten voor een spraakmakende rolprent.

Tijdens de première in Druten waren de reacties lovend: zowel van de jeugdige toeschouwers als van de ouderen die uiteindelijk maar al te graag meekeken naar de bijzondere beelden die zich ontrolden op het witte doek van D’n Bogerd.

’t Was dan ook flink druk, tijdens de drie eerste ‘echte’ bioscoopvertoningen die begin september 2015 in de Drutense Bogerd werden gehouden. Er volgen nog meer voorstellingen. Kijk daarvoor op de website www.magischboekderkristallen.nl . Daarop is ook alle andere informatie over de film te vinden.