Dijkenloop (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een Dijkenloop zonder woorden. Maar met beelden die eigenlijk minstens zoveel zeggen. De Dijkenloop is véél meer als je de beelden van onze cineast Jos Kruisbergen voorbij ziet komen.

Want de Dijkenloop is niet alleen lopen, maar ook rollen op skates. De Prins Willem-Alexanderbrug is niet alleen een druk gebruikte verbinding tussen twee Waalkanten, maar ook een prachtig en herkenbaar decor voor het jaarlijkse Maas en Waalse loopfeest. De Dijkenloop is ineens niet meer puur Hollands maar een heel klein beetje internationaal als je plotsklaps een prachtige Zuid-Afrikaanse loopster in het vizier krijgt.
De deelnemers kijken zich onderweg de ogen uit, voor zover ze niet helemaal opgaan in hun voortgaande beweging. Ze trekken langs mooie dijkhuisjes, in groepen of als Einzelgänger. Laten zich bij de molen overgieten met opwekkende blaasmuziek. Huppelen over veeroosters in de weg die daarentegen angstvallig worden vermeden door een kudde nieuwsgierige schapen. En dan is er dat ene hooi knabbelende paard: het beest laat zich niet storen door die kudde haastige voorbijgangers.
Jos Kruisbergen had voor zijn filmreportage geen mooier slot kunnen bedenken: de menselijke erehaag voor de eenzame hekkensluiter, de man die in dat eerste weekeinde in september 2015 als laatste de finish bereikte…