Drutens CWZ opengeknald (2012)

“Dit soort faciliteiten maakt dat je als streek lekker op de kaart staat.” Burgemeester Luciën van Riswijk is trots dat er in zijn Druten een heuse Maas en Waalse ziekenhuis-polikliniek staat. Op 27 juni  2012 werd de poli aan het Kerkeland 3 met een bescheiden knalletje geopend.

Van Riswijk kreeg een enorme injectiespuit in z’n hand geduwd die hem herinnerde aan het einde van zijn voetbalcarrière, zo liet de burgervader zich enigszins geheimzinnig ontvallen. Met die naald prikte hij een confettiballon kapot, waarna een hoop snippertjes neerdaalde op de getuigen van de feestelijke opening en de daaraan gekoppelde open dag.
IJsjes waren er, bubbeltjeswijn, lekkere hapjes en voor de kinderen stond er een heerlijk springkussen opgesteld. Cineast Jos Kruisbergen legde een en ander vast in beeld en geluid. Zijn reportage is te zien op deze website.
De nieuwe poli maakt deel uit van het Nijmeegse Canisius-Wilhelminaziekenhuis, dat ook in Maas en Waal veel patiënten heeft. Die moeten nu voor allerlei gezondheidszaken de lange reis naar Nijmegen maken. “Vanuit Dreumel wel 37 kilometer”, zegt Wies Beurskens voor de camera van Jos Kruisbergen. Zij en haar man John zijn razend blij dat ze nu vlakbij huis terecht kunnen. Dat is niet alleen prettig voor dialysepatiënten die tweemaal per week naar het ziekenhuis moeten. Maar ook voor de klanten van diëtiste en prikpost, de poliklinieken van afdelingen als neurologie, geriatrie, kindergeneeskunde, dermatologie en interne geneeskunde.
Ondernemer Rob Huisman vertelt dat het idee om in Druten een medisch centrum te vestigen uit 2007 stamt. Burgemeester Van Riswijk is blij dat er naar die ideeën is geluisterd. Jarenlang is ‘centraliseren’ het toverwoord geweest: alles moest in de grote stad komen. “Eindelijk worden er nu ook weer eens dingen teruggebracht naar de mensen in de streek.” Ook de dokters in de streek zijn blij met de nieuwe voorziening, zo laat de Bergharense huisarts Harrie Nillesen weten. “Ook wij zijn een stuk minder tijd kwijt.”
Het nieuwe Drutense ziekenhuis ziet er mooi uit, vinden de Maas en Waalse patiënten. “Mooi, strak en helder, maar ook een beetje huiselijk. Het oogt héél gastvrij.”
Eén klein nadeeltje is er wel volgens CWZ-woordvoerster Ilse van Sommeren: in de weekeinden gaat de boel op slot. Op zaterdag worden alleen de dialysepatiënten geholpen. Voor acute zaken moet dan toch de reis naar Nijmegen worden gemaakt. Maar daar staat tegenover dat denieuwelocatie behoorlijkwatdoorgroeimogelijkhedenheeft. Het ziet er naar uit dat er in de toekomst nog meer ‘ziekenhuis’ richting Druten komt.