Drutense dijk in vuur en vlam (2008)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Drutense dijk in vuur en vlam (2008)

Door Ruud Stoeten

Vuurwerk op de Dag van Druten? Het is niet meer dan een herinnering. Sinds enkele jaren lopen er ‘wilde’ koeien op de uiterwaarden tussen de Waal en de dijk, en die beesten kunnen niet tegen harde knallen. Vandaar dat het vuurwerk heeft moeten wijken.

Gelukkig is er dan nog zoiets als het levende geschiedenisboek van Tweestromenland in Beeld en Geluid. Als we daarin terugbladeren, dan zien we dat Jos Kruisbergen in 2008 prachtige filmopnamen heeft gemaakt van de dijk die toen nog in vuur en vlam stond ter afsluiting van de Dag van Druten. Als je erop terugkijkt, dan geef je de wilde runderen gelijk: het was een hoop kabaal met bliksem- en andere schichten: alsof de wereld verging. En als koe kun je dan ook maar beter wegwezen.

Maar het was wel mooi, eerlijk is eerlijk. Onze cineast en zijn geluidsman Geert Megens legden daar op het Randje van Druten de enthousiaste ooggetuigenissen vast van talrijke toeschouwers. “Schitterend, spetterend mooi”, zo klonk het. En: “Spannend, echt mooi, de moeite waard!”

Een enkeling durfde zelfs een vergelijking aan met de Vierdaagse-vuurwerkshows in Nijmegen en Cuijk: “In Druten is het nóg mooier.” Of dat werkelijk zo was? Oordeel zelf…