Lionsclub overweegt herhaling spinningmarathon (2008)

Het heeft in menig opzicht heel wat druppels zweet gekost. Maar het resultaat van de Spinningmarathon Maas en Waal loog er in  2008 niet om. Wielerlegende Leontien van Moorsel kon een cheque van 15.000 euro overhandigen aan voorzitter Ben Meijering van onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.
In de ochtenduren was het nog een beetje kil in de evenementenhal ActiveWorld in Druten. Maar in de loop van de middag sloeg de damp er letterlijk van af: meer dan tweehonderd fanatieke spinners uit het hele land probeerden zwetend het soms moordende tempo van befaamde spinningmasters als Hans Hobbel en Chantal Jansen bij te houden. Tijdens hun intensieve clinics leken ze het fietsende volkje bijkans te hypnotiseren en tot over hun grenzen te tillen. “Spinnen doe je met je hart”, had Hobbel de spinners geleerd. “Het moet van binnenuit komen.” Als één man rezen de honderden mannen en vrouwen op uit het zadel om daarna de geteisterde lijven op commando terug te laten zakken en het tempo op te voeren naar een steeds zwaarder programmaonderdeel.
Ook de sportscholen ActiveWorld, Sporteon en Flash hadden elk een eigen showuur in elkaar gezet op verschillende muzieksoorten. Eentje ging zelfs op de Afrikaanse toer met een live-dreun van de bekende djembé-speler Bas Lemmers.
En dan was er Leontien, dat laatste afmattende uur. “We gaan niet spinnen”, waarschuwde ze. “Dit wordt een workshop ‘afzien’. We gaan de Alpe d’Huez beklimmen, sprinten vanuit stilstand. Morgen denken jullie allemaal nog aan mij als je de trap op loopt…”
En jawel. De vele liters zweet pasten niet meer in de inmiddels kletsnatte handdoeken. Onder de spinningbikes begonnen zich complete plassen te vormen.
Niet alleen de spinners hebben van de marathon genoten, ook de honderden toeschouwers die de pedaleurs van achter de hekken ophitsten. Ze waren getuige van een sport met een hoog showelement: een soort van disco op wielen in een haast donkere zaal, waarin het felverlichte masterpodium veelkleurig en luidruchtig centraal stond. Een pracht feest, ondanks een relativerende opmerking van een toeschouwer: “Ze hebben 240 kilometer gefietst op één wiel en zijn geen meter opgeschoten…”
De organiserende Lionsclub Maas en Waal en talrijke vrijwilligers moesten zich daarna nog uren uitsloven om de hal te ontruimen en vooral: te dweilen. Een grote groep mensen had zich voordien al maandenlang in het zweet gewerkt tijdens de voorbereidingen van het spinningfeest.
De serviceclub heeft een uitstekend gevoel overgehouden aan deze eerste Spinningmarathon Maas en Waal. “Het evenement is meteen landelijk op de kaart gezet”, zei voorzitter Ton Knoop van het Lions-organisatiecomité na afloop. “Van alle kanten is erop aangedrongen hiermee door te gaan. We zullen dat serieus overwegen.”
Ook is hij blij dat het sportieve feest een mooi startkapitaal heeft opgeleverd voor het ‘goede doel’: de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Die heeft een project in de steigers staan om duizenden uren aan videobeelden van cineast Jos Kruisbergen te gaan digitaliseren. Het filmmateriaal overzetten op digitale banden is de enige manier om te voorkomen dat een stuk hedendaagse geschiedenis van het rivierenland door de tand des tijds wordt aangetast.