Galafeest Pax Christi (2006)

En ineens zijn het geen schoolkinderen meer. Trekken ze in een lange stoet met opmerkelijke voertuigen door het dorp terwijl een duizendkoppig publiek met dranghekken op afstand wordt gehouden. En daar staan ze dan: de dames fraai gekapt en uitgedost in de mooiste jurken en veel bling-bling, de heren in stemmig zwart met onberispelijke vlinderdas. Als filmsterren poseren ze vol zelfvertrouwen voor een batterij van camera’s en nippen aan de champagne. Voor het eerst is Gasterij De Arend in Winssen het middelpunt van het jaarlijkse gala van het Pax Christi College
Voorheen vierden de eindexamenleerlingen van de Maas en Waalse scholengemeenschap hun slotfeestje in De Brouwershof in Beneden-Leeuwen, maar dat etablissement is opgedoekt. Dat maakte een verhuizing van het evenement noodzakelijk.
Winssen heeft het geweten. Het is daar op een positieve manier uit de hand gelopen. Jos Kruisbergen en Geert Megens legden het allemaal vast in beeld en geluid.    
Het dorp kijkt zijn ogen uit. De meer dan 400 galabezoekers laten zich in 150 tot 200 fraaie en soms zelfs bizarre voertuigen naar het feest brengen: van glanzende oldtimer tot koets, van hoogwerker tot carnavalswagen, van kart tot trike.
Algemeen directeur Thijs van den Hark van het Pax Christi College kijkt trots toe: “Dit feest is een van de toppers van het jaar”, zegt hij. De jeugd is er aan het slot van deze laatste examendag van het jaar 2006 helemaal mee eens: “Een vet feest”, zo wordt er gejuicht. En dan, wat zachter: “Hopelijk zijn we allemaal geslaagd.”
Een toeschouwer verzucht bewonderend: “Hadden wij dit vroeger maar gehad…”
Uiteraard wordt er ook even teruggeblikt: “Het Pax Christi College is een leuke school, tof. Maar toch ben ik blij dat ik er van af ben…”