Het eerste Maas en Waalse Doolhof (2006)

Uiteraard was de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid erbij toen op maandag 7 augustus 2006 het eerste Maas en Waalse maïsdoolhof in het buitengebied van Beneden-Leeuwen officieel werd geopend.
Onze cineast Jos Kruisbergen en zijn assistent Geert Megens filmden de inwijding door burgemeester Steenkamp en lieten verschillende mensen aan het woord.
Beheerder Rob van Oijen vertelt over de opzet van het doolhof. Het is niet alleen leuk om kriskras de juiste weg te zoeken tussen de maïsstengels, er is nog veel meer te beleven: een klimtoren, een speelveld, springkussen, speeltuintje, zandbak, vogelverschrikkers, boerderijdieren en een quiz voor de jeugd.
Verder zijn er allerlei arrangementen mogelijk, zoals kinderfeestjes, een bezoekje aan de proeftuin met fruitbomen en aan de nabijgelegen boerderij Henricushoeve, al dan niet met lunch of barbecue en allerlei ‘boeren’activiteiten. Enkele weken later zou het doolhof nabij de kruising Veesteeg-Zegeweg het middelpunt worden van een oogstdag met oude ambachten en tal van andere bezigheden.
Beheerder Van Oijen vertelt in het filmpje dat het doolhof vooral in het leven is geroepen omdat er gedurende de zomer maar weinig buitenactiviteiten voor kinderen in Maas en Waal op touw worden gezet. Bezoekers – jong en oud – kunnen er bovendien op een leuke en educatieve manier kennismaken met het platteland.
Burgemeester Steenkamp vindt het een prima initiatief  “en een ideale toeristentrekker”.
De bezoekers – jong en oud – zijn laaiend enthousiast, zo laten ze duidelijk merken in het filmpje.