Vissers Ria en Adrie van Beem (2006)

Adri van Beem uit Wamel kan het al veertig jaar niet meer missen: vissen. Lekker ontspannen aan de waterkant zitten en wat mijmeren over al dan niet alledaagse zaken. En dan opeens, als er wat rimpels rond de dobber verschijnen, die adrenalinestoot. En weer wordt er een fikse karper op het droge gehaald.

SMEER LEchtgenote Rina is er vaak bij. Vroeger nam ze ter verpozing iets te lezen mee en genoot van haar boek terwijl  haar man aan het vissen was. Maar op een dag duwde hij haar ook een hengel in de hand. “Probeer maar eens”, zei Adri. En Rina was verloren. Sindsdien is ze net zo’n fanatieke hengelsporter als haar wederhelft.
Je zag de Van Beems vroeger regelmatig door het dorp peddelen richting Waaldijk. Hij met z’n vol hengelspullen gepakte karretje achter z’n rijwiel, aan háár bagagedrager bungelden enorme fietstassen met leeftocht voor mens en vis.
Het aas dat het hengelpaar aan de waterkant gebruikt, is het stadium van sneetje brood en aardappel al lang ontgroeid. “Daar verzuurt het water van”, vertelt Adri in een filmpje dat Jos Kruisbergen en Geert Megens in 2003 maakten over de vissende echtelieden. Van tevoren worden thuis allerlei strikt geheim gehouden ingrediënten met de hand door elkaar gekneed en eerlijk verdeeld over twee emmertjes: eentje voor hem, het andere voor haar. Dan wordt alles ingepakt en trekt het stel naar de Buitenwiel achter de dijk. Ons camerateam schoot daar prachtige beelden van de beide hengelaars en de fraaie natuur waarin ze zich met grote regelmaat onderdompelen.