Onze vaderlandse democratie is ontstaan in het nietige Appeltern. Dat wordt duidelijk uit dit filmpje. Onze cineast Jos Kruisbergen was erbij toen in 2006 de brochure ‘Erfgoed Maas & Waal’ werd gepresenteerd bij het oude stoomgemaal De Tuut in datzelfde Appeltern.Voor die gelegenheid waren ze allemaal komen opdraven: notabelen uit een grijs verleden en een handvol hedendaagse Maas en Waalse bestuurders.
Eén van die ‘oudjes’ was de politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol, die in 1781 in Appeltern zijn befaamde manifest ‘Aan het volk van Nederland’ schreef. Dat geschrift leidde tot de oprichting van de patriottenbeweging, die zich beijverde om de afstand tussen overheid en burger te verkleinen en een einde te maken aan ‘achterkamertjespolitiek’. Het begin van onze democratie dus. Verder zien we ook de evenmin onbekende prinses Emilia van Nassau op het scherm voorbij schuiven.
En eveneens de hedendaagse West Maas en Waalse burgemeester Thomas Steenkamp die de Erfgoed-brochure ten doop hield. Daarin worden tien Maas en Waalse ‘parels’ gepresenteerd: plekjes die de moeite waard zijn voor iedereen die meer te weten wil komen over de historie van het gebied tussen de rivieren. De folder meldt daarover:
Ontdek de parels van het Land van Maas en Waal. Verken het wonderschone rivierenlandschap, leer de natuur van de uiterwaarden kennen in het Dijkmagazijn of bij Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Ga terug naar grootmoeders tijd in Streekhistorisch Museum Tweestromenland, ontmoet de kunst van Jac. Maris. Waan uzelf ridder in kasteel Hernen! Kom op stoom bij De Tuut. Ga de boer op bij agrarisch museum De Garstkamp. Kom alles te weten over Maas en Waal in oorlogstijd. U kunt zelfs terug naar de Romeinse tijd in Museum Kasteel Wijchen!
De folder is een initiatief van organisaties als Gastvrij Maas en Waal, de provincie Gelderland, het Regionaal Bureau voor Toerisme, het KAN, het Gelders Erfgoed en www.rivierenland.nl. De brochure is verkrijgbaar bij alle mogelijke organisaties op het gebied van cultuur en recreatie. Er is een duidelijke kaart van Maas en Waal in opgenomen, waarop onder meer de tien ‘parels’ staan aangegeven. ‘Parelvissers’ die op pad gaan, kunnen in de tien musea stempels verzamelen; wie er vijf heeft, krijgt een leuke verrassing.
De wethouders Gerard Hendriks uit Wijchen en Frans Houben uit Beuningen tonen zich in het filmpje bijzonder verguld met de nieuwe brochure: “Een visitekaartje voor zowel de bewoners als de bezoekers van Maas en Waal, die hiermee op allerlei gebieden meer te weten kunnen over de historie van de streek.”