Wijchense veemarkt handjeklap en plezier (2006)

Ze kunnen het maar niet eens worden, die twee handelaren op de jaarlijkse Wijchense veemarkt. ‘Honderd daalder’: het is een matsprijsje, zegt de verkoper. Maar de klant vindt het veel teveel geld voor het paardje dat het middelpunt is van de handel. In een filmpje van onze cameraman Jos Kruisbergen keert het handjeklap tussen beide partijen voortdurend terug en we kunnen u verklappen dat die het uiteindelijk eens worden.
De handelende kooplui vormen de verbinding tussen de scènes in het filmpje uit 2006 dat u op deze website kunt zien: kindjes knuffelen pony’s, er wordt muziek gemaakt met doedelzak en draaiorgel, koetsen en wagens met prachtige paarden ervoor trekken voorbij, molenwieken draaien, oude tractoren staan te puffen, in het boekenstalletje worden goede zaken gedaan.
En Wijchens burgemeester Gosse Noordewier onthult een prachtig beeldengroepje dat is aangeboden door de Rabobank. “Ze zeggen wel eens dat het onthullen van beelden en het doorkippen van linten de belangrijkste bezigheden zijn voor een burgemeester”, zo laat Noordewier weten. “Maar ik kan u zeggen dat dit het eerste beeld is dat ik in tien jaar onthul. Met erg veel plezier overigens.”
De door Jos Kruisbergen gefilmde Wijchense veemarkt werd op 14 oktober 2006 gehouden. Voor de 24ekeer al weer. Het is niet alleen een recreatief feestje, zo laat voorzitter Gerard Hendriks van de Stichting Veemarkt Wijchen weten. De manifestatie haakt in op soortgelijke gebeurtenissen in het grijze verleden. En uiteraard heeft de markt ook een educatieve functie naar de jeugd toe: die ziet allerlei beestigheden in het echt en mag de dieren zelfs naar hartelust aaien.
Het publiek is opgetogen over de jaarlijkse markt en de feestelijkheden eromheen, zo blijkt uit het filmpje. “Een traditie die niet verloren mag gaan”, zo klinkt het..
Aan de Stichting Veemarkt Wijchen zal het niet liggen, zegt de voorzitter. “We doen erg veel aan promotie.” Dat er volgend jaar een 25eveemarkt komt staat in elk geval bij voorbaat vast.