Maas en Waal heeft een eigen polikliniek (2008)

Muziek, een hapje en een drankje: eigenlijk past dat niet zo bij ziek-zijn. Maar ja, hoe moet je anders vieren dat het Land van Maas en Waal een eigen ziekenhuis-polikliniek heeft gekregen?

Het Nijmeegse Canisius-Wilhelminaziekenhuis heeft al een tijd geleden een dependance geopend in het Waalspronggebied bij Oosterhout. In 2008 werd een tweede CWZ-satelliet geopend in gebouw Kanaalstaete aan het Drutense Kerkeland. Een zegen voor dialysepatiënten uit Maas en Waal die nu niet meer drie keer per week naar Nijmegen hoeven om hun bloed te laten zuiveren. En zegen ook voor talrijke andere regelmatige polikliniekbezoekers, die nu vlakbij huis kunnen worden geholpen.
Muziek, een hapje en een drankje: eigenlijk past dat niet zo bij ziek-zijn. Maar ja, hoe moet je anders vieren dat het Land van Maas en Waal een eigen ziekenhuis-polikliniek heeft gekregen?
Het Nijmeegse Canisius-Wilhelminaziekenhuis heeft een tijd geleden al een dependance geopend in het Waalspronggebied bij Oosterhout. Onlangs werd een tweede CWZ-satelliet geopend in gebouw Kanaalstaete aan het Drutense Kerkeland. Een zegen voor dialysepatiënten uit Maas en Waal die nu niet meer drie keer per week naar Nijmegen hoeven om hun bloed te laten zuiveren. En zegen ook voor talrijke andere regelmatige polikliniekbezoekers, die nu vlakbij huis kunnen worden geholpen.
“Een enorme verbetering van het voorzieningenniveau”, zei Drutens burgemeester Anton Aelberts tijdens de officiële opening van de polikliniek.
Cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens legden de officiële opening vast in beeld en geluid. In hun reportage getuigen vertegenwoordigers van gemeente en ziekenhuis van hun vreugde. Aelberts: “Deze polikliniek past naadloos in het voorzieningenpakket van Druten.” En CWZ-woordvoerder Mark te Dorshorst ziet in het naar de mensen toebrengen van poliklinische zorg een uitstekende manier om ‘klanten’ binnen de deur te houden.
Ook de patiënten en hun aanhang zijn dolgelukkig met de nieuwe voorzieningen. “We hoeven nu niet meer driemaal per week naar Nijmegen.”
De Drutense CWZ-poli herbergt behalve het dialysecentrum ook afdelingen voor longziekten, geriatrie, kindergeneeskunde, sportgeneeskunde en urologie. Verder zijn er een prikpost en een diëtistenpraktijk gehuisvest. Kortom: Maas en Waal kan pronken met hoogwaardige poliklinische ziekenhuiszorg.
Eigenlijk wordt het nu hoog tijd dat dit stukje van het rivierenland ook de beschikking krijgt over een eigen huisartsenpost. Het Drutense CDA vindt dat zo’n voorziening er snel moet komen. “Heel Maas en Waal schreeuwt erom.” Maar helaas, het zit er niet in dat een dergelijke voorziening  van de grond komt. Althans: waarschijnlijk niet in Kanaalstaete. “Da’s nog even te vroeg”, zegt Te Dorshorst van het CWZ voor de camera van Jos Kruisbergen. “Maar er wordt wel over nagedacht.”