Regionale samenwerking bij landschapsplan (2009)

Natuur houdt niet op bij gemeentegrenzen. Wie zich wandelend, fietsend of anderszins rijdend laat liefkozen door mooie plekjes, maakt zich geen zorgen om die grenzen. De toerist of toevallige bezoeker niet, maar ook niet de streekbewoner.

Daarom hebben drie Maas en Waalse gemeenten besloten tot de opstelling van een landschapsplan. Een plan waarin precies staat aangegeven wie wat doet om de natuurontwikkeling in de regio op peil te houden en verder uit te bouwen. Het gaat daarbij niet alleen om landschappelijke ontwikkelingen, maar ook om zaken als cultuurhistorie, landbouw, natuur, water en recreatie.

Wijchen, Beuningen en Druten trokken er in het voorjaar van 2009 letterlijk de bossen voor in om die afspraak met een stel handtekeningen te bezegelen. En cineast Jos Kruisbergen was erbij. De plechtigheid speelde zich af in het Drutens Bosje, een prachtig plekje, toen nog enigszins verwaarloosd. Druten heeft anno 2009, na jarenlang soebatten, besloten te gaan investeren in dit stukje natuur. Op deze manier wordt het (inmiddels totaal gerenoveerde) bosje een belangrijk onderdeel van het nieuwe landschapsplan.

De drie verantwoordelijke wethouders kropen gezellig achter een campingtafeltje om hun handtekening onder het samenwerkingsplan te zetten. Wijchens wethouder Marcel Thijssen benadrukte dat het landschap “één van de belangrijkste zaken is die ons als gemeenten bindt.” Michel Lepoutre (Druten) was erg blij dat de provincie ook financieel gaat ‘meedenken’ (er ligt 700.000 euro klaar). Wethouder Frans Houben (Beuningen) had het over ‘de meest natuurlijke manier van samenwerking’. En samen hebben de wethouders in het bosje een eik geplant om de samenwerkingsplannen extra kracht bij te zetten.

Cineast Jos Kruisbergen zou Jos Kruisbergen niet zijn als hij zijn reportage niet had omlijst met een aantal prachtige Maas en Waalse natuurscènes.