Dijkenloop (2008)

De Dijkenloop is uitgegroeid tot veel meer dan alleen een potje hardlopen. Het asfalt op de waterkeringen wordt al lang niet meer alleen geteisterd door wandel- en hardloopschoenen alléén, maar ook door racefiets- en skeelerwielen. Dat blijkt uit de beelden die Jos Kruisbergen aan elkaar heeft geregen tot eren mooie reportage over dit typische Maas en Waalse evenement.

Even een opsomming van wat er jaarlijks gebeurt: de hardloopmarathon (al dan niet met estafette), een halve marathon, drie jeugdlopen, skeelertochten van 20 en 50 kilometer, een skeelerwedstrijd van 50 kilometer, de Maas en Waalse DijkenWielertocht (72 kilometer over de dijken). En laten we vooral niet het Bourgondisch Fruitwandelen vergeten (6, 9, 18 of 27 kilometer wandelen over dijken en door boomgaarden). Voor meer info: zie ook www.dijkenloop.nl .
Maas en Waal verheugt zich er jaarlijks op dat er begin september weer honderden mensen op allerlei manieren in kleurrijke linten over de dijken langs de Maas en de Waal trekken. Jos Kruisbergen maakte een impressie en laat bovendien prachtige beelden zien van de prachtige Maas en Waalse natuur en de pittoreske dorpjes en oude boerderijtjes die in de oksel van de dijk liggen te sluimeren in de najaarszon.
Weliswaar barst ’t tijdens de Dijkenloop van de mensen, maar alom wordt de rust geprezen die het gebied uitstraalt, of je nou wandelt, holt, loopt, wielrent of skeelert, al dan niet in wedstrijdverband. “En dan nòg”, zegt iemand, “winnen is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Het gaat om het genieten van al dat moois onderweg.”
Dat moois beperkt zich niet alleen tot de soms adembenemende vergezichten onder een schijnbaar eindeloos zwerk. Onderweg word je nieuwsgierig nagestaard door van alles: mensen, uiteraard, maar ook door schapen, paarden, koeien, duizenden vogels en, jawel, zelfs kamelen.
Vanzelfsprekend laat Jos Kruisbergen in zijn  film veel mensen aan het woord en die zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast. “Hierdoor wordt Maas en Waal op de kaart gezet”, zegt de West Maas en Waalse burgemeester Thomas Steenkamp trots. En televisiecoryfee Jochem van Gelder, zelf een ras-Maas en Waler: “De Dijkenloop is een prachtig visitekaartje voor de streek. De deelnemers zien Maas en Waal op z’n mooist.”