Zowat het hele dorp was erbij op die twaalfde mei in 2008. Op indrukwekkende wijze stond Boven-Leeuwen stil bij de bijna vergeten dood van twee dienstplichtige soldaten. Ze sneuvelden op 7 oktober 1944: Marius Kroon en Raymond Arnoti.
De militairen maakten deel uit van de verkenningseenheid van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Het tweetal keerde terug na een patrouille, maar liep op de hoek van de Waalbandijk en de Florastraat in een Duitse hinderlaag. De mannen werden dodelijk getroffen door een handgranaat en salvo’s uit een machinegeweer. Wim de Heuvel woonde vlakbij: hij heeft alles zien gebeuren en vertelt erover voor de camera van ons filmteam Jos Kruisbergen en Geert Megens.
Dat gebeurde tijdens een massaal bezochte plechtigheid bij het Boven-Leeuwense oorlogsmonument. Op initiatief van Richard van de Velde werd dit monument voorzien van een bordje waarop de namen en het portret van beide soldaten worden weergegeven.
Van de Velde’s vader maakte ooit ook deel uit van de Prinses Irenebrigade. “Ik hoorde van hem dat twee van zijn makkers op de hervormde begraafplaats in Horssen waren begraven.” Van de Velde ging zich in het drama verdiepen. En ontdekte beide graven. “Nog maar weinig mensen weten dat ze daar liggen. En hun namen ontbreken op het oorlogsmonument in Boven-Leeuwen terwijl ze toch in dat dorp zijn gesneuveld.”
Daarom werd er een plaquette ontworpen die een plaats kreeg tussen de ingebeitelde namen van de andere dorpelingen die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.
De plechtigheid werd bijgewoond door Marius Kroons broer Jaap en zus Nel. Zij waren diep onder de indruk. Jaap Kroon: “Hartverwarmend dat aan mijn broer en zijn collega is gedacht; het is buitengewoon sympathiek dat de bevolking zoveel aandacht besteedt aan deze gebeurtenis. Prachtig!”
Dorpelingen, schoolkinderen, scouts, veteranen, muzikanten, genodigden: allemaal waren ze erbij. Om bloemen en kransen te leggen, het Wilhelmus te laten horen en even stil te zijn. Om even na te denken over die twee jonge mannen, die 64 jaar eerder op een vreselijke manier om het leven kwamen op een Maas en Waals achterafdijkje…