Eerste Maas en Waalse dijkenloop (2000)

Wethouder Hans van Zwam en de mede-organisatoren om hem heen beseften op die mooie dag in het jaar 2000 niet wat ze zich op de hals haalden met de eerste Maas en Waalse Dijkenloop. Intussen is overduidelijk dat het zou uitgroeien tot een historisch prachtfeest: ‘wereldberoemd in Nederland’.

Jos Kruisbergen heeft de opnamen die hij destijds maakte, jaren later geboetseerd tot een mooi filmpje.
Dat begint héél tammetjes met een in net zwart pak gestoken Hans van Zwam, die zijn huis verlaat en trots verklaart dat het een mooie dag moet worden. Niet alleen omdat het prachtig weer is, maar ook omdat die eerste Dijkenloop op de dag na zijn verjaardag wordt gehouden.
Hij zegt het eerlijk voor de camera van Kruisbergen: “We wisten niet waar we aan begonnen. Maar het wordt een evenement om nooit te vergeten.” Hij kreeg gelijk: er werd die dag geschiedenis geschreven.
Een lang lint van sporters trekt na het startschot door Maas en Waal: ligfietsen, gewone rijwielen, skeelers, en uiteraard lopers. Heel veel lopers.
Tussen de bedrijven door laat Kruisbergen de prachtige natuur zien waar de deelnemers doorheen worden geloodst. Hij betrapt politiemensen die een knuffeltje uitwisselen, is erbij als Hans van Zwam de nieuwe website MaasenWaalWeb.nl op de kaart zet en hoe de sportievelingen worden ontvangen in een dorp als Puiflijk: met muziek van De Knaoiers en heel veel kindertjes die zich op en top vermaken met attributen als springkussens. En in Alphen heeft molenaar Jeg Li een gezellig terras met levende jodelmuziek ingericht bij zijn feestelijk gepavoiseerde molen.
Duidelijk wordt ook dat elk dorp een massa vrijwilligers heeft ingezet om er een mooie dag van te maken.
En dat iedereen het helemaal ziet zitten: dit wordt een jaarlijks terugkerend feest.
Burgemeester Thomas Steenkamp zegt: “Deze eerste Dijkenloop is een doorslaand succes geworden. Er komen er zeker meer!”
Hij heeft gelijk gekregen.