Start restauratie Nederlands Hervormde Kerk Wamel (2005)

Anno 2012 staat het oeroude hervormde kerkje van Wamel er pico-bello bij. De restaurateurs hebben knap werk verricht. Op 10 september 2005 werd feestelijke en begin gemaakt met de grote opknapbeurt. Onze cineast Jos Kruisbergen, Wamelnaar in hart en nieren, was er vanzelfsprekend bij.
Heel veel mooie woorden worden daar in dat fraaie godshuisje gesproken. Er is prachtige koormuziek te beluisteren, omlijst door koperklanken en de tonen van het oude pijporgel.
De Rembrandt van het Rivierenland exposeert een aantal van zijn indrukwekkende schilderijen: Ed van Heck. Hij noemt het kerkje “een gouden bezit voor het dorp”. Hij wijst op zijn tentoongestelde schilderijen, waarop veelal dorpstaferelen te zien zijn. “Bijna overal vind je het kerkje terug.”
Frans van Oijen, oud-voorzitter van Wamel Elfhonderd, benadrukt dat het dorp een opdracht heeft: “Niets onbeproefd laten, alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat de geschiedenis van deze kerk tweehonderd jaar verder kan. En daarbij gaat het er niet om of het nou een protestantse of een katholieke kerk is. Driehonderd generaties mensen hebben negenhonderd jaar lang voor dit gebouw gezorgd.”
Koster Rem van Maurik vindt deze tiende september 2005 een heel bijzondere dag. Dat geldt ook voor de plaatselijke carnavalsvereniging De Oude Gierpont en de mensen van de ouderenbond, die met de hand op het hart beloven dat ze naar vermogen zullen bijdragen aan de restauratie.
De onthulling van het sponsorbord, begeleid door luid klokgebeier, luidt meteen ook de officiële restauratie in. Die zal zich overigens niet alleen beperken tot het kerkgebouw: ook de toren wordt onder handen genomen, zo laat burgemeester Steenkamp weten. Op grond van oeroude verordeningen zijn kerktorens bijna altijd eigendom van de gemeente. En die draait dus ook op voor het onderhoud.
Oud-predikant Henk ten Boom (hij ‘stond’ van 1966 tot 1973 in Wamel) is blij met de restauratiestart. “Schitterend”, zegt hij. “En nodig!”
Dat laatste wordt beaamd door Voorzitter Herman Rekers van de restauratiecommissie: “Op het eerste gezicht ziet de kerk er nog heel behoorlijk uit. Maar dan heb je het over de buitenkant. Als we nu niks doen, staat hier over een paar jaar een ruïne…”