Plassen op Via Gladiola (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Vierdaagse 2001: vrijdag

Vrijdag. De dag van de glorieuze Vierdaagse-intocht. Ook deze laatste wandeldag van 2001 zit propvol regen. Zelfs de hoogbejaarde Annie Berkhout (85) heeft er last van. Deze oudste Vierdaagse-deelneemster die voor de 65e keer meeloopt, zegt het eerlijk: “Ik heb het wel eens beter gedaan.

Ik kan er niet zo over roepen: ja, veel last van mijn rug…” Maar: “We redden het wel!”

De koeien in de wei kruipen dicht tegen elkaar aan om maar zo min mogelijk last he hebben van het neerstortende regenwater; de Nijmeegse Via Gladiola staat vol plassen. Nijmegens burgemeester Guusje ter Horst onthult dat haar hele college een dag eerder de 30 kilometer-route heeft meegelopen. Om even te voelen hoe het is, de Vierdaagse lopen.

Een natte Vierdaagse, deze keer. Maar iedereen – behalve de uitvallers – vergeet dat als die laatste meters op de Sint-Annastraat worden bedwongen. Opeens heeft bijna niemand nog last. Wie de Vierdaagse uitloopt, is altijd winnaar. De prijzen: een knuffel, een bos gladiolen of een zonnebloem. En: het zo begeerde kruisje!