Sfeervolle wandeldag door Maas en Waal (2007)

Het moet nu maar eens worden gezegd: de dag van Wijchen is níet saai. Er wordt nogal eens beweerd dat er ‘niet veel aan is’, aan die tweede Vierdaagse-wandeldag. Maar de lopers van 2007 hebben ontdekt dat dit verhaal ‘van geen kanten’ klopt.

Lang geleden was het misschien wel een beetje zo. Maar behalve in Wijchen worden er ook in Beuningen steeds meer activiteiten ondernomen om meelopers en thuisblijvers te plezieren, zegt Vierdaagsevoorzitter Wim Janssen. Bovendien zijn er wijzigingen in de route aangebracht, die de tweede dag van het wandelevenement alleen maar ten goede zijn gekomen. De deelnemers geven Janssen gelijk: “Mooi, lekker rustig”, jubelen ze over het Land van Maas en Waal.

Onze filmer Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens gingen woensdag al voor dag en douw op pad. Ze hebben van hun Vierdaagsebevindingen een sfeervolle reportage gemaakt.

Het filmpje begint op het moment dat de zon opkomt. Langs de rivier hoor je slechts het geluid van klotsende golven; de stilte wordt alleen verbroken door zingende vogels. En dan ineens: schetterende fanfares, drommen wandelaars die zingend en soms zelf dansend over de dijken en door de straten trekken. Ze worden onthaald door trotse Wijchenaren en tevreden inwoners van Beuningen. Burgemeester Zijlmans en drie van zijn wethouders lopen de Vierdaagse mee, maar ze zijn ruimschoots op tijd terug in Beuningen om de wandelaars te kunnen begroeten.

Vrolijke beelden van kinderen die snoepjes en andere dingetjes uitdelen, van Frans Litjens die al zestig jaar meespeelt (en niet alleen tijdens de Vierdaagse) bij de Beuningse fanfare Kunst en Volharding, beelden van Anja de Lorijn die ook nu weer het verkeer staat te regelen; wandelaars en toeschouwers – iedereen met een blij gezicht: ze komen allemaal voorbij in het filmpje, de stugge volhouders.

Ook politievrouw Anja is er nog lang niet doorheen, zo laat ze weten: “Dit is de leukste week om te werken!”