Vakantiewerk tussen de bonen (2007)

Heb tegenover de Wamelse tuinder Piet van Zwolgen geen kritiek op ‘de jeugd van tegenwoordig’. Zonder die jeugd zou hij zijn oogst immers nooit op tijd binnen kunnen halen? Vanaf het moment dat hij het bord met de noodkreet ‘Bonenplukkers gezocht’ neerzette aan de rand van zijn akker aan de Hogeweg,  stond zijn telefoon tot laat in de avond roodgloeiend.

Vakantiewerkers vinden? Piet van Zwolgen (in het dorp wordt hij ook wel ‘Piet Prei’ genoemd) had daar geen enkel probleem mee. Naast zes vaste krachten struinen gedurende het seizoen zo’n tachtig scholieren rond op de velden aan de voet van de Maasdijk.

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen maakte in de zomer van 2007 een leuk filmpje tijdens de tuinbonenpluk. Van de kris-kras in de berm neergesmeten fietsen zwenkt zijn camera naar het krioelende volkje dat tussen het bijna manshoge gewas de rijpe oogst voorzichtig afplukt en in kratten laat vallen. Saai werk? Echt niet! “Het is gezellig en je krijgt er nog geld voor ook”, klinkt het vrolijk. Eerlijk is eerlijk: veel jongeren doen het echt wel een beetje voor het geld. Al is het maar om een echte Björn Borg-onderbroek te kunnen kopen…

Anderen vinden het net zo belangrijk dat ze gewoon leuk bezig zijn: gezellig kletsen tijdens het werk met vrienden onder elkaar, en het is ‘een zinvolle invulling van de vakantie’.

Opmerkelijk is dat de jeugd het niet erg vindt om gedurende een week of wat drie uur per dag op de knieën te gaan, maar dat niemand later kweker wil worden. Ze hebben allemaal andere dromen, die jongeren: drummer worden, of  technicus, of discjockey, werken bij een reisbureau, economie studeren.

Piet van Zwolgen is blij met zijn jonge tijdelijke werkkrachten; hij heeft van veel ouders gehoord dat ook zij gelukkig zijn met het vakantiewerk van hun spruiten. Piet: “Ik wil er graag aan verdienen, dan mag de jeugd ook een graantje meepikken.”