De nadagen van een Wamelse witgoedzaak (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

De nadagen van een Wamelse witgoedzaak

Jan Pompen weet nog precies wanneer zijn carrière als zelfstandig ondernemer begon. Dat blijkt uit de documentaire die Jos Kruisbergen maakte in 2007, het jaar dat de Wamelnaar zijn witgoedzaak sloot.

In 1961 woonde Jan nog nog bij zijn moeder aan de Dorpsstraat 3. Hij werkte als vertegenwoordiger voor een bedrijf in melkmachines. Zijn baas stopte en adviseerde Pompen voor zichzelf te beginnen.

“Dat vertelde ik thuis en ons moeke zei: ‘Och jong, hoe moet da toch gaon?’”

Maar het ging. Als een speer zelfs. Jan verkocht de een na de andere melkmachine. “Die installeerde ik samen met smid Toon van Kessel. We leverden eigenlijk alles aan de boeren, behalve tractoren.”

In de dagen dat de centrale diepvrieskluizen verdwenen, verkocht Jan honderden vrieskisten. Zo belandde hij in het witgoed. Uiteindelijke leverde hij alles voor het huishouden waar een stekker aan zat.

In 2007 sprak Jos Kruisbergen met de ondernemer en legde onvermijdelijke ontwikkelingen vast waardoor het dorp, ons land en onze wereld nooit meer hetzelfde zouden zijn.