Het Heerlijk Veer (2007)

Jos Kruisbergens reportage over het voet- en fietspontje Het Heerlijk Veer is een heel bijzonder werkstuk. Het is een coproductie geworden: het filmpje werd gemaakt door Jos Kruisbergen en toenmalig stichtingsvoorzitter Ben Meijering.
Onze cineast ziet in deze bijzondere vorm van samenwerking een bewijs van Meijerings enorme betrokkenheid bij Tweestromenland in Beeld en Geluid. “Ben wilde weten hoe ik werk en vroeg me of hij eens langs mocht komen.” Meijering: “Ik ben een hele dag bij Jos geweest en heb hem bestookt met vragen. Samen hebben we toen een filmpje gemonteerd rond (de intussen overleden-red.) tinbewerker Ties van Zon uit Alphen.”
Toen werd ook het plan geboren om samen een dag te gaan filmen. Het tweetal ging – het was in het jaar 2007 – in zee met het toen net in gebruik genomen Batenburgse voetveertje en dobberde er herhaaldelijk mee de Maas over. Jos schoot de beelden; Ben maakte de interviews. Samen zorgden ze voor de regie, een verhaallijn en uiteindelijk het monteren van de beelden. Meijering: “Ik heb vroeger een tijdje bij de radio gewerkt, dus ik wist iets over montage. Jos is een perfectionist; hij maakt er enorm veel werk van.” Zijn conclusie na afloop van het ‘project’: “Jos kan dingen die anderen niet kunnen.”
De productie van ‘Het Heerlijk Veer’ heeft behoorlijk wat tijd gekost. “Drie volle dagen voor drie minuten en 39 seconden film”, zegt Meijering. “Maar we zijn er allebei zeer tevreden over.”
Het filmpje verhaalt over de ‘revival’ van de varende Maasoeververbinding tussen het Gelderse Batenburg en het dorpje Demen in Noord-Brabant. Oorspronkelijk kwam het pontje zo’n 550 jaar geleden in de vaart. Een kwart eeuw geleden ging het toenmalige autoveer voorgoed voor anker. Maar een tijdje later kregen de Recreatiemaatschappij Rivierengebied en de Stichting Maasveren het verzoek van de gemeenten Wijchen en Oss om de zaak nieuw leven in te blazen. In verband met de ontwikkeling van het toerisme aan beide zijden van de Maas was er grote behoefte aan een voet- en fietsveer, als link tussen een aantal fiets- en wandelroutes. Dat pontje kwam er in het voorjaar van 2007, dankzij bijdragen van Oss en Wijchen en van de provincies Gelderland en Noord-Brabant. De naam ‘Het Heerlijk Veer’ is een verwijzing naar de vroegere Heerlijkheid Batenburg en werd bedacht door Jurgen Avezaath uit Berchem.
Het filmpje laat prachtige beelden van het pontje zien, mooie natuuropnamen vanaf het water en aan weerszijden van de rivier. Verder zijn er gesprekken met onder anderen veerman Bert Wilschut die het twaalfpersoons scheepje samen met drie vrijwilligers over en weer vaart, en met Piet Smits van de Recreatiemaatschappij Rivierengebied.