Wamelse schoolkinderen maken foto’s van hun dorp (2005)

Wat zijn er toch een boel mooie plekjes in en rondom Wamel. De kinderen van de basisscholen De Laak en De Terebint weten die feilloos te vinden. In het jaar 2005 hebben ze prachtige foto’s ze gemaakt met simpele wegwerpcamera’s. Dat leidde uiteindelijk tot een indrukwekkende tentoonstelling in zorgcentrum Henricus, terwijl een aantal van die plaatjes eeuwigheidswaarde heeft gekregen in de vorm van echte ansichtkaarten.
Het was een moeilijke maar boeiende opdracht. De kinderen kregen die naar aanleiding van  het koperen jubileum van de Vrienden van Henricus. De schooljeugd werd gevraagd om foto’s te maken van de mooiste plekjes in het dorp en daarvan de bewoners van het zorgcentrum – en anderen – laten genieten.
Het camerateam van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid volgde de jeugd tijdens de speurtocht naar fotogenieke onderwerpen. Sommige kinderen gingen in de uiterwaarden diep door de knieën om  een laag bij de gronds doorkijkje naar een mooi plekje in de zoeker te krijgen; anderen beklommen de toren van de dorpskerk om een weids overzicht op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. En ook daar tussenin barst het van de mooie dingen in en rond Wamel, zo bleek uiteindelijk. Vooral de natuur rond de Waal was favoriet bij de schooljeugd.
De opdracht zorgde voor verrassende resultaten. De jury ontdekte tal van bijzondere foto’s en constateerde dat er plaatjes bij zaten “die zo bijzonder zijn, dat menige professionele fotograaf er niet aan kan tippen.” Ook de senior-bewoners van Henricus waren diep onder de indruk tijdens een rondgang langs de geëxposeerde foto’s. “Dit is iets geweldigs”, liet menigeen zich ontvallen.