Mooie fles champagne voor gloednieuwe Sluizer (1997)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Al weer twintig jaar lang doorklieft zijn ranke stalen lijf de golven van de Maas en Waalse wateren: de Sluizer, paradepaardje van de Appelternse familie Van Gruijthuijsen. Onze cineast Jos Kruisbergen was erbij toen de rondvaartboot op 20 juni 1996 voor de eerste keer het ruime sop koos. Met aan boord de eerste passagiers, de mensen van de Lionsclub Maas en Waal.

Even eerder was er een fles uitstekende champagne tegenaan gegooid, letterlijk, waarmee het van nieuwigheid glanzende schip werd gedoopt. De Sluizer heeft dezelfde naam gekregen als de boot van de familie Mooren, die tachtig jaar eerder lag afgemeerd op dezelfde plaats: aan de loswal in de Oude Maas. De naam van die oude familie leeft overigens ook voort in het nabije restaurant en partycentrum Moeke Mooren in Appeltern, dat ook door de familie Van Gruijthuijsen wordt geleid.

De in 1996 nog piepjong ogende Jos van Gruijthuijsen vertelt voor de camera vol trots over zijn nieuwe toeristische attractie. Die kan een behoorlijke vaart maken tijdens zijn tochten over kanalen, rivieren en plassen: zo’n 27 kilometer per uur. Er kunnen tussen de 170 en de 245 passagiers mee, afhankelijk van het weer.

En provinciaal gedeputeerde Jan van Dijkhuizen is vol lof over initiatieven als die van Van Gruijthuijsen: goed voor het waterrecreatiegebied De Gouden Ham, goed voor het toerisme, goed dus ook voor de werkgelegenheid en de Maas en Waalse economie.