Kerstbomenhandeltje voor de lol (1996)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Ruud Stoeten

Nee hoor, rijk worden ze niet in dat wrakke houten keetje op hun eigenste geheime plekje langs de Van Heemstraweg. Echt storm loopt het niet bepaald bij hun kerstbomenhandeltje in hartje Maas en Waal. Maar dat maakt vader Leny en zoon Leddy Verkerk niks uit. Die handel, da’s voor de lol. En plezier hebben ze, getuige de filmbeelden die Jos Kruisbergen in december 1996 maakte. Niet in het minst vanwege de Glühwein die voor de klanten staat te pruttelen op het gasstelletje. “Als de mensen niet komen, nou ja, dan drinken we het zelf wel op.”

Aan het thuisfront knipoogt moeder Sini Verkerk: ”Ik heb het veel drukker dan die twee daar op het land. Ik mag de modder van hun schoenen halen…”
Klopt, storm loopt het niet. Meestentijds zijn Leny en Leddy dan ook te vinden in het ‘kantoor’ aan de rand van hun kerstboom-akker. Ze hebben dan ook alle tijd voor de vragen van cineast Jos Kruisbergen. “Ook een glaasje?”
Soms komen er inderdaad wel belangstellenden naar de honderden bomen koekeloeren. Voor een matsprijsje worden ze uitgegraven: twaalf vijftig. En anno 1996 gaat het niet om euro’s, maar om de toen nog vertrouwde guldens. Slechts een enkele klant gaat in op het aanbod: “Een Glühweintje?”
En dan nemen de sparrenbomen-venters er zelf ook nog maar eentje.
Ze blijven er warm bij. En worden er vrolijk van.
Tussen de bedrijven door maken we in het filmpje van Jos Kruisbergen ook nog kennis met de thuisbasis van de familie Verkerk en gans Snabbel, negen jaar geleden uitgebroed door een kip en sindsdien een uitermate vriendelijk huisdier dat regelmatig een lekker hapje komt halen in de keuken van moeder Sini.
Die laatste dagen van 1996 zijn al lang geschiedenis. Vader Leny bijvoorbeeld is inmiddels overleden. Maar kerstbomenhandeltjes blijven bestaan.
En herinneringen.