Het wordt nóg leuker om een kijkje te nemen bij het historische stoomgemaal De Tuut in Appeltern. Tijdens de zogenaamde stoomweekeinden mogen de bezoekers niet alleen een kijkje nemen in het binnenste van het geheel gerestaureerde monument; ze kunnen ook een boottochtje maken in het onlangs in originele staat herstelde sluizencomplex.
Dat onthulde Mart van den Brink tijdens de ingebruikname van de herstelde uitwateringssluis op 18 augustus van dit jaar. Van den Brink is een van de vele vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de restauratie van De Tuut.
Onze cameraman Jos Kruisbergen en zijn rechterhand Geert Megens waren bij die officiële sluis-heropening en maakten er een kort filmpje van. Te zien is hoe dijkgraaf Gerrit Kok van het Waterschap Rivierenland de openingshandeling verrichtte vanuit een bootje. Bij die gelegenheid bood Kok een historische stenen peilschaal aan, waarop eeuwenlang de waterhoogten in de Maas en Waalse polder werden afgelezen.
Voorzitter Jan Reijnen van de monumentenstichting Baet en Borgh (die tekende voor de restauratie van De Tuut) was maar wat blij met dat oeroude meetinstrument. Reijnen is eveneens dolgelukkig met de door hogerhand gefinancierde restauratie van de sluis, die zelfs nog een eeuw ouder is dan het gemaal zelf. “De overheid heeft zich van haar beste kant laten zien”, aldus Reijnen. Hij stak daarmee een pluim op de hoeden van onder meer waterschap, het rijk, de Europese Unie en de gemeente West Maas en Waal die allemaal hun steentje hebben bijgedragen.
Dijkgraaf Gerrit Kok liet weten dat De Tuut en de sluis een uniek stuk waterschapsgeschiedenis laten zien. Van de tientallen stoomgemalen in het rivierengebied is alleen nog het complex in Appeltern bewaard gebleven en geconserveerd.
De nu gerestaureerde sluizen waren in vroeger tijden nodig om het land droog te houden door overtollig water vanuit de polder in de Maas te lozen. Dat was alleen mogelijk als het water in de rivier laag stond. Bij hoog water gingen de sluizen dicht en kwam stoomgemaal De Tuut in actie.