Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Wéér is er een mooie oude traditie om zeep geholpen. Helaas. Maar als ’t om de veiligheid van de mensen in het laagland gaat, dan moet het maar. Toch?
Al zullen nogal wat mensen het sluiten van de coupures in de dijk altijd blijven verbinden met houten schotten en paardenmest.
Coupures in de dijk zullen altijd nodig blijven om de gebieden aan weerszijden van de dijken toegankelijk te houden. Maar als er dan plotseling hoogwater komt opzetten, moeten die gaten zo snel mogelijk worden gedicht. Tijdelijk, totdat de rivier weer is gezakt.
Voorheen gebeurde dat met behulp van houten planken en schotten; kieren en gaten werden waterdicht gemaakt met een mengsel van paardenmest en vette klei. Vies werk? Och…
Maar in deze tijd kun je met moderne materialen een veel beter resultaat verkrijgen. En nog een stuk sneller ook.
“Dit zetten we in een kwartiertje op, glundert Willy van Zon van het Waterschap Rivierenland. Samen met een stel collega’s werd onlangs de proef op de som genomen bij de coupure in de Waaldijk bij Dreumel. En ja hoor, het werkt ook met stevige aluminium schotten, die naadloos in de gleuven van de stevige staanders – van hetzelfde metaal – schuiven.
Proefafsluiting van de dijkcoupures gebeurt elke vijf jaar om het materiaal te controleren. Want als de nood aan de man komt, mag er immers niks aan mankeren?