Wat is er mooier dan water en natuur (2012)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Je zult maar zo’n opa hebben, een opa als Jos Kruisbergen. Die heeft ervoor gezorgd dat Thymen Schippers uit Wamel eventjes verslaggever was in een heuse filmreportage. Kruisbergen hoorde van zijn kleinzoon dat die voor zijn klas van basisschool De Laak een spreekbeurt moest houden. Thymen, altijd al gefascineerd door de Maas en Waalse rivieren, vertelde dat zijn verhaal dáárover moest gaan: over de rivieren en wat daar allemaal bij hoort.

En als je iemand zoekt die alles van rivieren en water af weet, dan kun je heel goed te rade gaan bij onze cineast Jos Kruisbergen. Die heeft daar immers talrijke films, documentaires en reportages over gemaakt? Prachtige beelden waarvan er vele al eerder op het digitale schoolbord in de klas van Thymen waren vertoond. Het tweetal ging om de tafel zitten en stelde een plan de campagne op: ze zouden een film gaan maken die het fundament moest worden van Thymens spreekbeurt. Samen gingen ze op pad: opa als zichzelf – als filmer dus – en Thymen als verslaggever, compleet met perskaart, microfoon, fotocamera en journalisten-outfit. Het resultaat mag er zijn, zo kunt u op deze website zien. En dat is óók te danken aan de inbreng van Kruisbergens dochter Lonneke, tante van Thymen, die de achtergrondmuziek maakte en speelde. Thymen kreeg een prachtig cijfer voor de originele aanpak van zijn spreekbeurt-onderwerp en ook nog eens een lovende beoordeling op zijn rapport van juf Lia. Bovendien vroegen veel nieuwsgierige ouders om het filmverhaal van het duo Kruisbergen-Schippers op het internet te zetten. Want zij wilden wel eens zien wat zoveel indruk had gemaakt op Thymens klasgenootjes. Bovendien kunnen nu ook andere onderwijsinstellingen de documentaire vertonen op hun digitale schoolbord. Jos en Thymen trokken voor hun verhaal samen langs, over en op de Maas en Waalse rivieren. Er werd niet alleen in Wamel gefilmd, maar ook in de Betuwe, bij Nijmegen en Lent. Thymen vertelt – ondersteund door prachtig filmbeelden van Jos Kruisbergen – over de functie van de dijken, over hoog- en laagwater, over kwelwater dat zijn voetbalveldje regelmatig blank zet en ’s winters de basis vormt voor een prachtig ijsbaantje. En hoe datzelfde kwelwater via de sloten uiteindelijk bij de gemalen terechtkomt die het op hun beurt in de Maas pompen. “De rivier is natuur en natuur is mooi om te zien”, zo verklaart Thymen de keus voor zijn spreekbeurt-onderwerp. Ook laat hij weten dat hij het erg leuk vindt om te filmen en foto’s te maken. Maar later ook echt journalist worden? Nee, dat is hij niet van plan.