014 Zingen bij de zaag die geen zin heeft (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zingen bij de zaag die geen zin heeft (1999)

Door Ruud Stoeten

Je kunt hem gerust een ‘Zingende Zager’ noemen. Twan Janssen is gek op muziek, hij lééft ervoor. Twan is één van de verstandelijk beperkte medewerkers van kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen heeft de totstandkoming van die dorpsvoorziening aan de Lakenstraat vanaf het prille begin gevolgd. Tal van ‘hoofdstukjes’ zijn terug te vinden op deze website (zie de rubriek Kinderboerderij).

In één van die hoofstukjes speelt Twan Janssen de hoofdrol. We schrijven het jaar 1999 en er wordt volop gewerkt aan de bouw van De Grote Gemeente. Veel toekomstige werknemers spelen dan al een rol en zijn in de weer met allerlei voorbereidende werkzaamheden. Twan bijvoorbeeld houdt zich druk bezig met het zagen van boomstammetjes in porties die in een houtkachel of open haard kunnen worden verstookt.

Maar het gaat allemaal niet zoals Twan dat wil. De beugelzaag klemt zich voortdurend vast in het hout en het lijkt erop dat het uitdraait op een sof. “De zaag wil niet”, moppert hij. “De zaag is een beetje lui. Hij heeft er geen zin in.”

Na nog wat proberen, kapt Twan ermee. Hij legt de zaag aan de kant en barst uit in luidkeels gezang: ‘Hey Jude’ van de Beatles overstemt de timmergeluiden op het dak van de toekomstige kinderboerderij.

Twan heeft al een hele carrière op muziekgebied. Hij zingt niet alleen, maar speelt ook keyboard bij het kinderkoor. Als invaller maakt hij deel uit van kerst-, sinterklaas- en carnavalsconcerten. Bovendien pingelt hij wat op de gitaar. En dat doet hij allemaal veel liever dan hout zagen, bekent hij voor de camera van Jos Kruisbergen. Tussendoor laat hij schalks weten dat hij niet alleen van kinderdrankjes houdt, maar ook graag in een pilsje hapt. En blijmoedig begint hij vurig met het dirigeren van een niet-bestaand orkest…