Als je zover bent als nu, ga je hem halen (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door: Nicole Megens

Hij weet het nog goed cineast Jos Kruisbergen: de Vierdaagse van Nijmegen in 2003 was bloed en bloedheet. De etappeplaatsen Balgoij en Niftrik moesten worden geschrapt in verband met de zinderende hitte.
Zo’n 12 jaar maakte Jos Kruisbergen samen met zijn assistent Geert Megens reportages over de Nijmeegse Vierdaagse voor de landelijke televisie. 

Wanneer je nu terugkijkt, is er in de afgelopen zeventien jaar veel veranderd, zo ook de Vierdaagse. Neem alleen al het digitale tijdperk. Jos en Geert gingen om twaalf uur in de nacht weg en moesten er dan voor zorgen dat er vóór het nieuws van de dag al beelden waren voor de nieuwsuitzendingen van RTL. Die werden opgehaald door een motorkoerier.  

 We hebben het ook meegemaakt dat we met een camper op de camping in Groesbeek stonden en van daaruit alles gemonteerd werd”, vertelt Jos. “Dan kwam er een straalwagen en moesten alle onderwerpen gemonteerd zijn. Vervolgens werden de beelden dan naar Luxemburg gestraald en van daaruit naar Hilversum. Daar kreeg je dan een half uur de tijd voor.” 

 Dat is nu niet meer voor te stellen. In de tijd van nu verzend je je beelden binnen een paar tellen de hele wereld over. Van Henny de Vos, de grote baas van RTL, kreeg Jos alle vrijheid om onderwerpen te maken. Later reed hij nog wel eens naar huis om ze dan zelf te monteren. Ja, die Vierdaagse week was dan echt slopend. Jos had wel de afspraak met RTL dat wanneer hij in het Rivierengebied gefilmd had de banden mee naar huis mocht nemen. Dus nam hij altijd meer op dan wat er uitgezonden kon worden; beelden die belangrijk waren om de geschiedenis van het gebied vast te kunnen leggen. Het waren fantastische collega’s bij RTL.   

 

Nu is er de Coronacrisis en geen Vierdaagse. Vandaar dat we willen terugblikken. Om toch een beetje sfeer te kunnen voelen. Ook zeventien jaar geleden was er een probleem; de hitte. De plaatsen Balgoij en Niftrik werden uit het parcours gehaald. Jos en Geert maakten toen een korte reportage voor de televisie en nu is er een korte docu; zonder Vierdaagse, maar ook zonder Geert. De kijker wordt meegenomen in en rond Nijmegen en het land van Maas en Waal; één en al gezelligheid in Wijchen, de teleurstelling in Niftrik en in Beuningen stonden bijna alle beschikbare sproeiers aan voor de lopers. Het was afzien! 

 Wat voor velen de Tour de France was, was voor Jos en Geert de Vierdaagse. De wereld zou er een voorbeeld aan moeten nemen: de sfeer, de gezelligheid en alle landen zijn één. 

De filmreportage is te zien via de website www.2bg.nl.