Rond de Wamelse binnenwiel (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Rond de Wamelse buitenwiel (2003)

Met mooi weer is de Wamelse buitenwiel een paradijs voor vissers, waterratten en zonaanbidders. En voor filmers die er altijd wel een gedenkwaardig ‘plaatje met praatje’ scoren. Met name Jos Kruisbergen weet zijn dorpsgenoten altijd wel het een en ander te ontfutselen, zo ook in 2003.

Gido en Daisy van Gruijthuijsen leggen haarfijn uit hoe je moet vissen. Hun geheim: stil blijven zitten en niet praten. Dat eerste lukt nog wel bij de volwassen hengelaars, maar zwijgzaam is er geen een.

Zo vertelt Antoon van Gruijthuijsen openhartig over zijn gebrek aan vissersbloed. “Ik ga liever voetballen. Van alles wat ik ooit heb gedaan is voetballen toch wel het allermooiste.” Als Antoon in slaap valt achter zijn hengel, krijgt geen snoek hem meer wakker.

Marcel van Wel kon nergens ‘moaje kope’ en komt daarom gewoon een beetje kijken. De gebroeders van Dodeweerd zijn juist superactief. Ze roeien, springen uit hun boot en zwemmen als ratten. Ze hebben vooral medelijden met de stadsmens die al dit moois moet ontberen.

Maar het alleropenhartigst is toch Henk van Rossum. Zijn antwoord op de vraag wat er nu zo leuk is aan vissen, zegt meer over zijn thuissituatie dan over de geneugten van de hengelsport: “Ik ben hier vooral om van huis af te zijn. Voor mijn rust.”