Archeologische vondsten in Beuningen (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Archeologische vondsten in Beuningen

Door Nicole Megens

Het was in 2004 dat cinaest Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens erop uittrokken om een stuk echte geschiedenis van Maas en Waal vast te leggen. In Beuningen was men aan het graven en stuitte daar letterlijk op een stukje geschiedenis; een nederzettingsterrein uit de late bronstijd, ongeveer 1000 voor Chr. Jasper Huis in ’t Veld vertelt dat er eerst een booronderzoek heeft plaatsgevonden. Daarbij vond men stukjes aardewerk en huttenleem.

Maar hoe gaat men te werk bij zo’n opgraving? Eerst wordt er een stuk grond afgegraven en wanneer de juiste diepte is bereikt, wordt een schaafbak in gezet. Daarmee wordt nog een paar centimeter afgegraven, zodat de grondsporen duidelijk zichtbaar worden. In eerste instantie lijkt het eigenlijk alleen maar grond, maar wanneer je goed kijkt, zie je duidelijk de structuren van wat er vroeger heeft gestaan. Tijdens de opgravingen worden allerlei kleine stukje verleden gevonden, bijvoorbeeld een stuk vuursteen waar ze in die tijd de dierenhuiden mee afschraapten. Wat Jasper zelf het leukste vindt wat hij gevonden heeft: ‘We zijn nog bezig, maar er is een duidelijke structuur van een schuur of boerderij gevonden’.

Benieuwd naar deze archeologische vondsten? Kijk dan op www.2bg.nl