Bevroren bloesems in de fruittuin van Nederland (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Bevroren bloesems in de fruittuin van Nederland

Door Nicole Megens

Het is nog donker als cineast Jos Kruisbergen bij een temperatuur van min 5 graden Celsius een van de vele Maas en Waalse boomgaarden instapt met zijn camera om prachtige beelden te maken van de bevroren bloesems. De koudste 3 april ooit volgens de weer coryfee├źn.

De fruittelers maken overuren om hun bloesems te besproeien met het water waar ons Rivierengebied zo rijk aan is. Waterschap Rivierenland heeft de zaakjes goed voor elkaar zodat de fruittelers voldoende water in de sloten hebben om te kunnen sproeien. Het stille ochtendgloren wordt door tikkende sproeiers omfloerst, de bloesems worden steeds natter en dus het ijslaagje steeds dikker. Precies wat de fruittelers graag zien. Dit ijslaagje is om de vrucht te beschermen tegen de vorst.

Het oog en de snorrende camera van Jos Kruisbergen doen de rest om u mee te kunnen laten genieten van prachtige schilderijen in onze mooie Maas en Waalse boomgaarden. De film is te zien op: www.2bg.nl