018 Blij welkom voor geitenvolkje (2000)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Blij welkom voor geitenvolkje

Door Ruud Stoeten

Als de steigers zijn verdwenen is kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel klaar om een stel nieuwe bewoners te verwelkomen. We schrijven het jaar 2000, het is een mooie zomerdag en de toekomstige ‘boeren’ die de boel gaan bestieren, zijn in gloednieuwe hemelsblauwe T-shirts gehesen. Jos Kruisbergen filmt blije maar toch ook wel  enigszins gespannen gezichten van de verstandelijk beperkte mensen van De Strang. Die zijn meestal met tal van karweien bezig in hun naastgelegen timmerwerkplaats, maar ze nemen nu even pauze in de kinderboerderij.

Want vandaag komen er beesten in de gloednieuwe voorziening. Geiten om precies te zijn. “Welkom”, zo klinkt het liefkozend uit hun monden zodra boerderijbeheerder Jan Vervoort de dieren uit het veewagentje tevoorschijn tovert. Ruud, Bas, Johan, Rob en de anderen houden het bokkige gezelschap letterlijk aan het lijntje en brengen de dieren, nog wat onwennig, naar hun nieuwe verblijven. Het is opeens een drukte van belang in de mooie stal. Ruud Bruns leidt de belangstellenden trots rond.

En Jan Vervoort denkt al weer verder. Na de geitjes komen de konijnen, de kippen. “Dan gaan we meteen verder met de educatieruimte in het bovenste deel van de boerderij.” Daar zullen straks lespakketten voor scholen en andere groepen in de praktijk worden gebracht. En in het najaar wordt de boerderij feestelijk geopend.

Zo ontstaat er daar langs de Laakstraat een combinatie van arbeidstherapie in de timmerwerkplaats en het runnen van de kinderboerderij. Dier en mens staan er centraal; vrijwilligers, de Wamelse kinderen, mensen met een beperking.  Allemaal.