‘Dankzij Bloak praotte wi-j nog Maos en Waols’ (2009)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

 ‘Dankzij Bloak praotte wi-j nog Maos en Waols’

Ach, de tijden dat Tonnie Blanken en Kees Konings triomfen vierden zijn allang opgelost in sigarettenrook en bierwalm. Toch veert jong en oud nog steeds op bij de naam Bloak. Bij carnavalsvereniging De Blautuuters begon de victorie, de eerste cd verkocht als een trein, de club kon van de opbrengst nieuwe pakken kopen.

Het succes breidde zich uit naar Maasbommel, Wamel en uiteindelijk was Bloak een begrip in heel Maos en Waol. Het duo trad ook als trio op. Met Daysy Joseph, een kop kleiner dan de twee crooners, maar met een stem als een klok. Jos Kruisbergen filmde menig concert van de zanggroep, Geert Megens zorgde dat de ‘sound of zuiplust’ onvervormd op de band kwam. Kolkende zalen, armen omhoog, meedeinen maar. En meebrullen natuurlijk, in de biertoon: Moi, moi, moi moi Appeltèrre…!

De liedjes gaan over geboortegrond, over wat mensen verbindt, in het dialect dat met de paplepel werd ingegeven. Jong en oud zingen alles van voor tot achter mee. Jongelui misschien wel het hardst. “Zonder Bloak zou iedereen hier Algemeen Beschaafd Nederlands praotte”, verklaart een bezwete tiener. “Mar Bloak blaost onze cultuur nij lève in. Da’s ech nie normaol jonge!”

Dankzij Blaok praotte wi-j nog Maos en Waols, nu te zien op 2bg