Heteluchtballon landt in Wamel (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Heteluchtballon landt in Wamel (2015)

Door Ruud Stoeten

Vrij als een vogel in de lucht. Nou ja, vrij? Niemand, zelfs de piloot niet, weet van tevoren waar een heteluchtballon uiteindelijk terecht komt. En zo kon het in het laatste weekeinde van juni 2015 zomaar gebeuren dat zo’n ballon rakelings over de bebouwing van het dorpje Wamel scheerde. En uiteindelijk een piepzachte landing maakte bezijden de Van Heemstraweg: in het hooigras dat klaar stond om te worden gemaaid.

Jos Kruisbergen zit gezellig met zijn gezin in de tuin te genieten van het vooravondzonnetje, als dat zonnetje ineens wordt verduisterd door de schaduw van de reusachtige ballon. Uiteraard grijpt onze filmkunstenaar meteen zijn camera en zet hij de achtervolging van het gevaarte in. Want het is overduidelijk dat de ballon zo laag vliegt om een nabije landing te kunnen maken. Geen probleem in het landschap van Maas en Waal dat niet alleen prachtig is, maar ook heel open.

Naarmate de ballon dichter bij de grond komt, zie je dat de poppetjes in de enorme rieten mand druk fotograferende mensen zijn, en één mannetje dat letterlijk en figuurlijk aan de touwtjes trekt.

De inzittenden hebben genoten van de tocht, zo laten ze Jos Kruisbergen na de landing weten. Neem nou Edith IJloof, die net als de rest van de passagiers in Beesd is ingestapt. “Erg spannend”, vindt ze het. “Je weet nooit waar je zult landen.”

Theunie van Haarlem is helemaal lyrisch. Zij en haar man hebben de ballonvaart cadeau gekregen van hun kinderen, voor hun 50-jarige huwelijksfeest dat ze een week eerder vierden. “Prachtig”, zegt Theunie. “Dit was m’n grote wens!” Dochter Michelle Kant vindt het weliswaar erg spannend, “maar in heb engere dingen meegemaakt.”

Het is leuk om te zien hoe na de landing de ballonvaarders meehelpen met het opvouwen en inpakken van de ballon, zo vinden ook de talrijke toeschouwers die vanaf de weg toekijken.

Wat vindt de piloot zèlf eigenlijk van zo’n ballonvaart? “Ach”, zegt hij, “ik doe het elke dag.” Da’s duidelijk niet de hele waarheid. Net zo min als zijn opmerking: “Wat ík het leukst vind, is het inpakken achteraf…”