De Wettering: een beter leven voor mens en dier (2003 )

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

De Wettering: een beter leven voor mens en dier

Toenmalig burgemeester Thomas Steenkamp verrichte op vrijdag 17 januari 2003 de officiële opening van biologisch varkensbedrijf De Wettering in Alphen. Een beter leven voor mens en dier was voor Jan en Erika Pijnenburg het uitgangspunt van hun activiteiten. Het bedrijf bood op dat moment zes medewerkers de kans om werkervaring op te doen. De varkens liepen vrij in de stal en konden naar buiten.

Uiteraard stond Jos Kruisbergen met zijn camera paraat om de feestelijke gebeurtenis vast te leggen. Steenkamp sprak op de voor hem zo kenmerkende diplomatieke wijze over nut en noodzaak van biologisch boeren. ‘ik heb grote waardering voor dit initiatief’, zo liet de burgemeester weten.

De film is inmiddels een mooi tijdsdocument. Op die dag begonnen Erika en Jan Pijnenburg officieel met een bedrijf dat is uitgegroeid tot een leer-werkboerderij met scharrelvarkenshouderij, paardenrusthuis en houtbewerking- en klussenwerkplaats. Bovendien is de zorgonderneming inmiddels uitgebreid met een woonzorgboerderij in Dreumel en een lunchroom/atelier in Alphen.