035 Groot feest rond het kippenhok (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Groot feest rond het kippenhok (2003)

Door Ruud Stoeten

Eigenlijk had ie wel een beetje gelijk, de oude Has Gerritsen. Jos Kruisbergen filmt maar raak, maar wanneer is dat nou eindelijk eens op het beeldscherm te zien? Gerritsen zei dat voor Kruisbergens camera in juni 2003; inmiddels al weer achttien jaar  geleden.

Landelijk werd destijds de Dag van de Kinderboerderij gevierd. En uiteraard deed Wamel mee door een mooi feest te organiseren in en rond de toen gloednieuwe accommodatie aan de Lakenstraat. Meteen ook een mooie gelegenheid om het zojuist gereedgekomen kippenhok officieel te openen.

Iedereen was blij, maar Has Gerritsen mopperde. Op cineast Jos Kruisbergen dus. “Jij brengt er niks van terecht”, zei hij. En wijzend op een rondwandelende bok: “Toen die hier kwam was ’t nog een kleintje. Toen stond jij al te filmen. Nou is-ie bijna versleten en je filmt nog steeds. Jij komt hier geregeld om gebak op te eten en koffie te drinken maar er is nooit wat op de televisie te zien…”

Fier van Verseveld, dorpsgenoot van Has, was een tikkeltje optimistischer. Hij had nog wel wat vertrouwen in de cineast. Nòg wel, maar, zo gaf hij aan: de grens was wel zo’n beetje bereikt.

De filmkunstenaar zelf heeft geen commentaar. Hij hanteert de oude stelregel: ‘Wat in ’t vat zit, verzuurt niet.’

We zijn nu, in 2021 , achttien jaar verder en eindelijk komen de beelden nu in de openbaarheid. De notoire brompotten Has Gerritsen en Fier van Verseveld mogen het niet meer meemaken: ze zijn inmiddels overleden.

Jos Kruisbergen heeft allemaal ‘hoofdstukjes’ gemaakt, die stuk voor stuk op deze website worden gezet (ze staan onder het kopje Kinderboerderij). Het film’boek’ over de totstandkoming van de Wamelse kinderboerderij is nu bijna klaar.

Het openingsfeest van het Wamelse kippenhok is ook samengevat in één zo’n aflevering. Het was een knotsgezellige open dag met tal van activiteiten. Kraampjes met snuisterijen, een schaapsscheerder, geschminkte kindjes, rondritjes met paard en wagen of op de rug van een pony, oude ambachten, muziek, historische machines en tractoren en uiteraard kon er volop worden gespeeld met de dierlijke bevolking van de kinderboerderij.

Voorzitter Hans Janssen keek blij en tevreden aan het eind van de dag. Hij was trots. “Een droom van veel mensen is werkelijkheid geworden. En dat is een fantastisch gevoel…”

“Jij hebt nou wel genoeg gefilmd”, zei Fier van Verseveld tegen Jos Kruisbergen. “Anders wordt het te gek. Het wordt veel te druk in Wamel en dan moeten we allemaal naar Lauwe, dat doen we niet!”

Het document is te zien op: www.2bg.nl