Een anker op de plek waar carnaval Wamel ooit is begonnen (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een anker op de plek waar de Wamelse carnaval begon

Door Nicole Megens

Meer dan 66 jaar carnaval in Wamel. Dan kun je gerust spreken van een historische dag en eigenlijk voor heel Maas en Waal. “Dat mag niet zomaar voorbijgaan”, aldus burgemeester Vincent van Neerbos.

Wat ook met een C begint, is Corona. Het virus heeft ervoor gezorgd dat de carnavalskleding sinds 2 maart 2020 op zolder heeft gehangen, maar hopelijk heeft het de mottenballen overleefd. Gezelligheid, een biertje en zo nu en dan even hossen. Iedereen die carnaval in Wamel een warm hart toedraagt heeft het gemist. Dat het feest in Wamel beroemd is, blijkt wel. Lars van Barneveld komt er speciaal voor uit Ijzendoorn: “Carnaval hier in Wamel, dat is het beste carnaval wat er bestaat. Het beste van de wereld. Top carnaval gewoon.”

Niet alleen de kleding heeft bijna twee jaar moeten wachten op weer een feestje, maar ook carnavalsvereniging de Oude Gierpont. Om het jubileumjaar toch nog enigszins feestelijk af te kunnen sluiten, heeft de vereniging een bijzondere stunt gepland; het onthullen van een anker. Het teken dat de vereniging verankerd is met Wamel.

Wat burgemeester Van Neerbos vooral bijzonder vindt, is dat de vereniging sinds 1976 elk jaar weer ‘de verdienstelijk Wamelnaar’ verkiest. “Dat is eigenlijk nog mooier dan een Koninklijke onderscheiding.”

Hoe mooi is het dat de oudst levende prins, Jan Pompen, de onthulling mag doen op de plek waar het carnaval in Wamel ooit geboren is. Op die plek stond toen de oude noodkerk. De pastoor wilde dat carnaval in Wamel bleef en het feestgedruis niet langzaamaan naar Oeteldonk zou vertrekken. En drong er dus op aan om een carnavalsvereniging op te richten. Dat is zeker gelukt. Carnaval zorgt voor verbinding in het Maas en Waalse dorp. “De vereniging houdt Wamel bij elkaar”, volgens Jan Pompen.

Carnaval in Wamel. Heel Nederland kent het, mede door de Wamelse cineast Jos Kruisbergen die in 1996 De Oude Gierpont landelijke bekendheid gaf door ze op televisie te brengen. Er zouden nog vele reportages volgen op de televisie door Jos over het prachtige Veergat. En ook nu weer is hij erin geslaagd een mooi monument vast te leggen.

Pleun Kalkers, voorzitter van CV de Oude Gierpont hoopt dat carnaval dit jaar door kan gaan. ‘Het is afhankelijk van hoe de stand van het land is’, zegt burgemeester Van Neerbos. Hij hoopt enorm dat het doorgaat, want we hebben het nodig.

Alaaf!