030 Een bloemetje halen voor Hans van Zwam (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Een bloemetje halen voor Hans van Zwam

Ach, het is al bijna twintig jaar geleden: het afscheid van wethouder Hans van Zwam in 2002. In het tijdperk van Thomas Steenkamp, toen corona nog een biermerk was, auto’s op benzine reden en kleurrijke wethouders zestien jaar achter elkaar het volk dienden.

Hans, meubelaker, PvdA’er, mensenvriend, bewonderaar van Che Guevara, non-conformist, bestuurder, probleemoplosser en voor sommigen een pain in the ass.

Het mooie van Jos Kruisbergen is dat hij deze dag heeft vastgelegd in de geest van Hans van Zwam. Geen saaie speeches van medebestuurders of geleuter van hoogwaardigheidsbekleders die ’s morgens nog even op de kaart moesten kijken waar dat Land van Maas en Waal ook alweer lag.

In de film Een bloemetje halen voor Hans van Zwam volgen we Tiny de Reuver en Ruud Bruns, medewerkers van kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel. Ze weten dat Hans ooit de eerste steen heeft gelegd voor hun dierenparadijs. Ze wandelen bij rozenkweker Frans van Rossum binnen, die levert een mooie bos gele rozen en snijdt ze ook nog even schuin af.

Hans van Zwam draagt een driedelig pak met een gouden stropdas en krijgt een lintje, maar verder is hij gewoon Hans. Hans die alle tijd neemt voor de mensen waarvoor hij wethouder was. Die nog wist dat beschaving betekent dat je opkomt voor zwakkeren. Hans, wethouder in een tijdperk waarin idealen nog niet waren ingeruild voor carrièreperspectieven. Film is te zien op. Www.2bg.nl