Eerste H. Mis kapelaan Filip de Rijcke (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Eerste H. Mis kapelaan Filip de Rijcke

Priesters zijn inmiddels zeldzamer dan de korenwolf. Ooit waren ze zo talrijk dat elk dorpje wel een pastoor en een paar kapelaans had, in deze dagen van sluitende kerken moet één pastor waken over het zielenheil van wel tien dorpen.

Priesterwijdingen komen zelden meer voor en worden dan ook groots gevierd. Zo ook de eerste Heilige Mis van kapelaan Filip de Rijcke in Wamel op 23 juni 2001.

Wel vijf priesters stonden op het altaar en misdienaars waren talrijk als schapen in een kerststal. Het koor zong hemelser dan anders en het zonlicht priemde door de gebrandschilderde ramen of God persoonlijk kwam kijken hoe zijn nieuwe apostel het er vanaf bracht.

Natuurlijk was ook Jos Kruisbergen aanwezig. Om vast te leggen wat dorpelingen en Filip zelf vonden van deze bijzondere gebeurtenis. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder. Filip de Rijcke is sinds 2009 rector van het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Daar waakt hij over de opleiding van nieuwe priesters. Meestal buitenlanders.

Nu te zien op 2bg.