Er zit geen muziek meer in oud papier (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Er zit geen muziek in oud papier

Het verzamelen van oud papier is voor veel verenigingen een cruciale financiële steunpilaar geweest. Deze maand markeert echter het einde van een tijdperk, waar vrijwilligers maandelijks de straten doorkruisten, kliko’s achter wagens aan duwden en papier verzamelden om hun kas te spekken. Gemeentes steunden deze inspanningen door financiële bijdragen, maar veiligheidsproblemen hebben nu een einde aan deze praktijk gemaakt.

De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen, documenteerde dit afscheid door de leden van harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel te volgen. Twee vrachtwagens en vier toegewijde leden doorkruisten het hele dorp om oud papier op te halen, een activiteit die binnenkort tot het verleden behoort. Trudy van der Jagt, een muzikante binnen de harmonie, uit haar teleurstelling: “Het is ongelooflijk jammer; al onze leden hebben hieraan bijgedragen.”

Voor Robert van Enschot, een ander lid, was de opbrengst van oud papier cruciaal naast de contributie van de leden. Kruisbergen’s archief onthult de harde realiteit: leden werkten zich door de stromende regen, hun schoenzolen versleten voor het welzijn van de harmonie.

De documentaire belicht ook beelden van de harmonie uit 2003 en 2013, waarbij duidelijk wordt waarvoor ze altijd gestreden hebben. Dertig jaar geleden was er op de Wamelse kweldam een grote papiercontainer waar dorpsbewoners hun papier achterlieten. Nu, na bijna vier  decennia, komt er een einde aan deze traditie van papier ophalen. Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft dit stukje geschiedenis vastgelegd voor de toekomstige generaties om te koesteren.