In Brabant gerooid in Wamel in het licht (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

In Brabant gerooid, in Wamel het licht

De Bootspotvereniging uit Wamel, onverschrokken door het slechte weer, stak het Wamelskwartiertje over naar het Brabantse Berghem om voor hun dorp een kerstboom te rooien. Dit was de elfde keer dat deze hechte groep vrienden zich richtte op het plaatsen van de kerstboom op het pastoor Kurstjensplein. In het nog pikdonkere ochtendgloren bespraken de jongens hun plannen onder het genot van een bakkie koffie. Een kolossale vrachtwagen en een kraanwagen waren hun metgezellen op de overtocht via de Megense pont naar Brabant. In hun kielzog voer de Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen mee, vastbesloten om het hele tafereel op film vast te leggen.

Kruisbergen deelde met enthousiasme aan die groep vrienden: “Ik heb hen gefilmd voor de televisie toen ze nog op de basisschool zaten. Nu zijn ze volwassen, de meesten hebben zelfs al een gezin, en dat maakt dit zo bijzonder.” De B.S.V., zoals ze zichzelf noemen, ontstond aan de oevers van De Waal, toen het dorp Wamel in verval raakte en actie nodig was. De inwoners sponsorden de jongens, ze bundelden hun krachten en al die jaren hebben ze prachtige activiteiten in het dorp georganiseerd, voor zowel jong als oud.

Eenmaal op de plek aangekomen, hanteerde bomoloog Hessel van Kessel vakkundig de zaag om de 10 meter hoge kerstboom te vellen. Kraanspecialist Niels van Dodeweerd hing de boom vakkundig in de kraan, terwijl de rest van de groep meehielp met allerlei hand- en spandiensten. Dit alles gebeurde onder het toeziende oog van professor Mark Gosselink en Ingenieur Rob Zondag. Het was een geoliede vriendengroep, bejubeld door mevrouw Leny Laurense, die vol lof sprak over hun specialiteiten. “Wamel mag trots zijn op die jongens, dat zie je niet overal.”

Terug in Wamel arriveerden ze luid toeterend, en ondanks de stromende regen werd de boom verder opgetuigd door een andere groep vrijwilligers, die al betonnen blokken en een koker klaar hadden staan voor de kerstboom. Tegen de avond stond er een prachtig verlichte kerstboom op het plein. Iedereen werd uitgenodigd voor een gezellig samenzijn met vuurkorven, kerstborrels en Gl├╝hwein op zaterdag 23 december, van 19.00 uur tot 12 uur. De reportage is te zien op www.2bg.nl.