Vluchtelingen door hoog water geïsoleerd (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Vluchtelingen door hoog water geïsoleerd

In een onverwachte draai van het lot bracht hevige regenval een scenario teweeg dat voor velen ondenkbaar leek: rustige waterwegen veranderden in kolkende stromen, polders werden ondergedompeld in een zee van verzadigd water en rivieren traden buiten hun gebruikelijke grenzen. De eens zo vredige omgeving leek nu op een ongetemde wildernis, waar de kracht van de natuur zich onverbiddelijk manifesteerde.

De Waal, een kalme rivier die plotseling transformeerde tot een woeste binnenzee, domineerde het landschap. Vanaf de imposante prins Willem Alexanderbrug leek de uitgestrektheid van het water onvoorstelbaar. Echter, nabij deze watermassa, afgesneden door het stijgende water, bevond zich het Veerhuis. Ooit een hotel, nu een schuilplaats voor vijftig Oekraïense vluchtelingen die werden overvallen door deze onverwachte natuurramp.

De Wamelse Veerweg was een schouwspel van bedrijvigheid geworden, met voertuigen van verschillende hulpinstanties die zich haastten naar de scène van de ramp. Rijkswaterstaat, shovel, de brandweer, een peilbootje, een drone – allen waren gemobiliseerd. Zelfs de reddingsbrigade uit Tiel voegde zich later bij de inspanningen, klaar om te beoordelen hoe ze konden helpen.

Burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal stond ter plaatse, bezorgd om de ingesloten mensen in het Veerhuis en streefde ernaar hen te voorzien van voedsel en hulp. Een peilbootje inspecteerde nauwgezet de ondergelopen Veerweg, in een poging te bepalen of de vrachtwagen door kon gaan om ondersteuning te bieden.

Coördinator Paul Strack van Schijndel deelde eerlijk zijn gebrek aan ervaring met dergelijke hoogwaterstanden, gevangen door de camera van Jos Kruisbergen. Ondanks deze uitdagingen slaagde men er uiteindelijk in, laat in de middag, om de Oekraïense vluchtelingen te bereiken met voedsel en essentiële voorzieningen.

De dag betekende onbekend terrein voor velen, vastgelegd in een indringende reportage die de gebeurtenissen gedetailleerd documenteerde. Het was een dag waarop de kracht van solidariteit en hulpverlening te midden van natuurrampen helder naar voren kwam, waarbij de gemeenschap zich verenigde om degenen in nood te ondersteunen.