Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
door Bas van der Hoeven
Extreem laagwater legt graafwerk bevers bloot
Waterschap Rivierenland bezorgd om veiligheid
De herintroductie van de bever in Nederland is een groot succes, maar kent ook schaduwkanten. De holengravers kunnen een bedreiging zijn voor de dijken. In het Land van Maas en Waal bleek dat tijdens het extreem laagwater: brede bevergangen richting dijk werden zichtbaar. Levensgevaarlijk zeggen deskundigen.
In de film Extreem laagwater legt graafwerk bevers bloot laat Jos Kruisbergen zien waartoe de bever in staat is. Bij de Oude Wiel komen brede bevergangen bloot die met groot materieel moeten worden gedicht. De documentairemaker van Tweestromenland in Beeld en Geluid haalt verschillende betrokkenen voor de camera om het probleem te duiden.
Dijkbewoner Jan Vervoort uit Wamel is geschrokken van het boven water gekomen graafwerk van de bever richting dijk. “Wij vinden het mooi dat de bever terug is in Nederland, maar dit ziet er ernstig uit. Veiligheid gaat toch voor alles. Sommige gangen zijn wel een meter in doorsnede.”
De laatste Nederlandse bever werd in 1826 bij de IJssel gedood. Het dier werd in die tijd intensief bejaagd om zijn vlees en bont. In 1988 zijn in Nederland weer bevers uitgezet, in Limburg en in de Biesbosch. Met succes. Inmiddels is het bomen omknagende zoogdier weer wijd verspreid en een beschermde soort. De bever wordt gezien als een sleutelsoort, een dier dat door zijn activiteiten zorgt voor meer biodiversiteit. In Limburg is de keerzijde van herintroductie allang in beeld. Daar onderkennen deskundigen dat het graafwerk van de bever tot levensbedreigende situaties kan leiden. Er is een protocol opgesteld om graafschade aan dijken te voorkomen. In het uiterste geval mag een bever zelfs worden gedood.
Beverkenner Ronald Jagtenberg vreest dat de herintroductie ‘te goed gedaan is’. “Ik heb hier een wiel achter m’n huis en ben bang dat door het graafwerk van de bevers het waterpeil fors kan dalen. Dat kan grote gevolgen hebben, er zit vis in.”
Waterschap Rivierenland signaleert ook dat de bever zich snel verspreid, Arjan Krikke is deskundig dijkbewaker voor het waterschap én Wamelnaar. “We herstellen hier de ontstane schade door de gangen en gaten te vullen met aarde. We maken bepaalde gebieden beveronvriendelijk en zoeken intussen naar een structurele oplossing om te voorkomen dat bevers in dijken graven.”
Hengelsportvereniging Haal op heeft veel last van de bever, zo vertelt secretaris Antoon Koolhout. De Wamelse club beheert en bevist de Putting en de Buitenwiel. “Hier zijn wel tien bevergangen gevonden. Er zijn dus meer bevers actief. We kunnen niet overal meer veilig lopen, vissers blijven weg. Laatst wilde ik hier vijf omgeknaagde bomen weg laten halen door iemand met een tractor. Die zakte met één wiel weg in een bevergang. Visconcoursen gaan niet door om de bever. Maar wij mogen niets doen, alleen de bevers ontmoedigen. Ik vraag me af hoe je dat doet, een bever ontmoedigen.”