Filmpresentatie Afferden (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het succes werd bijna de ondergang

Door Nicole Megens

Het is het jaar 2007. Het presentatieteam van Tweestromenland in Beeld en Geluid pakt in Wamel het filmscherm, geluidsboxen, kabels, kratten en dozen uit de bergingskast. Hans Nas, Rem van Maurik en Sjack Beurkens zijn al tientallen jaren de filmoperateurs. Met twee wagens vol vertrekken ze richting dorpshuis de Meent in Afferden. Hans Nas: ‘We hebben twee filmvoorstellingen, vanavond en morgenavond en het is allebei uitverkocht.’

Sjack Beurskens vertelt: ‘We draaien voor de plattelandsvrouwen in de dorpen, bejaardenhuizen, verzorgingstehuizen en het is een groot succes.’ Anno 2022 kan dit niet meer, aldus voorzitter Wim Lamers van Tweestromenland in Beeld en geluid.

Lamers: ‘De films van de Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens zijn erg in trek. Overal kwamen aanvragen binnen vanuit heel Nederland, vanuit schouwburgen en zelfs uit Enschede. Het groeide ons boven ons hoofd. Je moet weten: wij werken alleen maar met vrijwilligers. Naast het filmen, monteren en archiveren moet Jos ook nog alle samenstellingen er nog bij doen. In Hilversum hebben ze daar betaalde krachten voor en die hebben wij niet.

Daarom is het zo uniek wat wij doen volgens deskundigen. Jos werkt als vrijwilliger al de klok rond.  Daarom hebben bestuur en adviseurs besloten om alleen nog in de Bogerd in Druten de films te vertonen. Daar hebben we alle faciliteiten. Daarnaast blijft Hans Nas gratis vertoningen verzorgen in verzorgingstehuizen en Alzheimercafé s wanneer hij kan. Als dit zo was doorgegaan was het al lang het einde van Tweestromenland in Beeld en Geluid geweest.’ ‘Ons succes werd bijna onze ondergang’, aldus Lamers.

Terug naar 2007: In Afferden wordt de documentaire Het wonder van Aoffere vertoond. Jos Kruisbergen en Geert Megens vonden het eens tijd worden dat ook de mensen achter de schermen in het zonnetje werden gezet, gewoonweg omdat ze dat verdienen. Hans en Rem bouwen de zaal om tot een filmtheater en het publiek stroomt binnen. Jos en Geert blijven even nog filmen en moeten dan gelijk door naar Deest waar het carnavalsconcert van muziekschool Opmaat wordt gegeven. Ze zijn net in Afferden terug om nog wat reacties te peilen:

‘Het is een grandioos beeld.’

‘Schitterend.’

‘Iedereen heeft genoten.’

‘Waardevol voor nu en latere generaties.’

Nieuwsgierig naar de volledige reportage? Kijk dan op www.2bg.nl.