Het is eerst Oeteldonk en dan ‘s-Hertogenbosch (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het is eerst Oeteldonk en dan ‘s-Hertogenbosch

In het schilderachtige dorp Oeteldonk, waar de straten bruisten van leven, ontvouwde zich een betoverend carnavalsfestijn dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op feestvierders van alle leeftijden. Hans van der Aa en Harry van Eijk, twee fervente Oetelkenners, besloten het mysterie achter de magische sfeer van dit Brabantse juweeltje te ontrafelen.

Jos Kruisbergen, een bekende cineast uit Maas en Waal, liet zich opnieuw verleiden door de onmiskenbare charme van Oeteldonk. Samen met zijn vriend Jan van Deinsen begaf hij zich naar het hart van Den Bosch om de unieke ambiance vast te leggen. Kruisbergen, met zijn ervaring in het maken van documentaires en reportages voor de landelijke televisie, was vastbesloten om de ziel van Oeteldonk in beeld te brengen.

Voor de camera deelde Hans van der Aa, een carnavalsvierder in hart en nieren, zijn diepgaande overtuiging: “Als Orthé er niet was geweest, was er ook nooit een Den Bosch geweest.” Hij dook diep in de geschiedenis van Oeteldonk, de verhalen over het ontstaan, de rol van de Peer en de prins, en de kleurrijke tradities die het dorp vormden.

De vrolijke tonen van talloze dweilorkesten wekten het dorp tot leven en brachten vreugde aan duizenden mensen. “Even de ellende vergeten. Alles is hier liefde en gein, en iedereen is gelijk,” verkondigde Harry van Eijk. Voor cineast Jos Kruisbergen was de sfeer in Oeteldonk uitzonderlijk. Hij geloofde dat deze unieke samenhorigheid een voorbeeld kon zijn voor wereldleiders, en stelde voor dat zij zich een dag onderdompelden in het feestelijke gedruis om tot bezinning te komen.

Gehuld in kleurrijke Oeteldonkse outfits, waarin geel, wit en rood overheersten, waren alle feestvierders gelijk. Kruisbergen droomde luidop van een wereld waarin deze unieke sfeer het hele jaar door zou heersen. Terwijl de vrolijke klanken van de muziek met Oeteldonkse magie werden meegedragen door de wind, namen de twee Maas en Walers hun ervaringen mee terug naar huis, rijk aan herinneringen aan een onvergetelijk carnavalsavontuur.

De documentaire is te zien op www.2bg.nl en op facebook Jos Kruisbergen