Jezus herrijst in Niftrik (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Jezus herrijst in Niftrik

Het kruis staat voor symbool voor de dood van Jezus van Nazareth, de stal in Bethlehem wordt jaarlijks opgebouwd in kerken om de geboorte van de Heiland te gedenken, waarom dan niet de glorieuze wederopstanding uit de dood verbeelden tijdens Pasen?

In Niftrik hebben ze in 2004 al tientallen jaren een paasgroep, uniek voor het Land van Maas en Waal. Koster Jan Derks van de Sint-Damianuskerk is eerlijk: “Wij hebben het niet zelf verzonnen. Het is vaker gedaan. De broer van Truus van Heumen heeft voor ons de paasbeelden gemaakt. Truus heeft met haar schoonzus voor de kleding gezorgd.”

Jos Kruisbergen en Geert Megens zijn in 2004 bij de paasviering om de paasgroep en het gebeier van de paasklokken, vast te leggen. Pastor Jos van Minderhout leidt de dienst. Hij vindt het mooi dat het feest van het licht door het stilleven extra glans krijgt.

Bijbelvasten zullen het een en ander op de grafscène aan te merken hebben. Zo staat Jezus in vol ornaat boven op zijn geopende graf van witte stenen, terwijl hij na zijn opstanding slechts zwachtels in het graf achterliet en spoorloos verdween. Om pas met Pinksteren weer op te duiken. Wie er naast Maria Magdelena en Petrus  bij het geopende graf zijn geweest, is weinigen bekend.

Maar wat maakt het uit? De groep krijgt veel  belangstelling van jong en oud. Niftrik heeft iets bijzonders en in de kerk ben je ten slotte niet om te zeuren over details. Daar ben je om te geloven.