Lauwse kak komt in Wamel koken (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven 

Lauwse kak komt in Wamel koken (2002)

Kerels en koken, het blijft – op een enkele uitzondering na – een zeldzame combinatie. Bijna net zo zeldzaam als innige vriendschap tussen een Lauwenaar en een Wamelnaar.  

 Een uitzondering die deze regels bevestigt, vond in 2002 plaats in het VTC in Wamel. Daar kwam de 50-Plusclub uit Beneden- en Boven-Leeuwen bij elkaar om onder leiding van topkok Ad van Heertum de geheimen van bakken en braden te ontsluieren. 

Wamelnaar Frans van Rossum had het geflikt. Hij regelde dat tien leden van de Lauwense jetset naar zijn dorp kwamen. Sommigen hadden zwaar getwijfeld, maar gingen overstag toen ze hoorden dat de 65 jaar wordende Van Rossum de drank betaalde.  

Natuurlijk stond Wamelnaar Jos Kruisbergen, die zelf nog geen ei kan koken, nieuwsgierig aan het fornuis. Niet met een koekenpan, maar met zijn camera. Daarmee bakt hij er wel wat van. 

Wat opvalt in de film, naast de constatering dat die papieren koksmuts iedereen zo goed staat, is dat er drie mensen meedoen van wie qua naam veel verwacht mag worden: Jac de Kok, Ko de Kok en Jack de Kock, met ck. Helaas, what’s in a name. Zonder blessures een ui snijden is al een hele onderneming voor deze heren.  

Gerard Verhoeven daarentegen hoort bij de gevorderden. Vindt hij zelf. “Ik heb op Boldershof een biefstuk leren bakken”, verklaart hij deze voorsprong op de klungelkoks om hem heen. 

Aan het slot van de dag moeten de keukenprinsen hun zelfbereide maal opeten. Dankzij de kruidenbuiltjes van Honig is dat te doen. 

Chefkok Ad van Heertum is dik tevreden. “In het begin dacht ik dat wordt niet veel”, zegt hij voor de camera. “Maar uiteindelijk ging het hartstikke goed. Ze hebben vooral geleerd de angst voor zout en peper opzij te zetten.” 

Angst voor zout en peper?  

Ach Lauwe, dat rijmt niet voor niets op flauwe. 

 

Nu te zien op 2bg