Start restauratie St Barbarakerk Dreumel (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

St.-Barbarakerk krijgt glans terug (2002)

Door Ruud Stoeten

De Dreumelse St.-Barbarakerk heeft inmiddels zijn glans teruggekregen. Wat dat betreft was 2002 een magisch jaar. In maart van dat jaar werd de restauratie van het indrukwekkende godshuis figuurlijk in de steigers gezet. Een jaar later waren die steigers daadwerkelijk opgetrokken en werd vol goede moed aan de grote opknapbeurt begonnen. Met behulp van een torenhoge bouwkraan werd het haantje van de spits verwijderd. En iedereen die het gouden beest van dichtbij bekeek, kon zien hoezeer de tand des tijds het verguldsel had aangetast.

Bijna ontroerd nam Kees Diels het verweerde hanebeest in ontvangst. Een hele eer, vond hij, dat juist hij was uitgekozen om het torenspitssymbool in oude glorie te herstellen. “Dat vertrouwen stel ik op hoge prijs”, klinkt het.

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen heeft het hele proces van de kerkrestauratie gevolgd, vaak samen met zijn geluidsman Geert Megens. Daaruit is een uitgebreide reportage samengesteld, waarvan op deze website al vast een trailer is geplaatst.

De kijker ziet daarin een bijzonder mens voorbij komen: de al geruime tijd geleden overleden koster Cor van Rooij, strak in ’t pak. Hij vertelt anno 2002 dat hij zijn ambt al twintig jaar uitoefent en ook nog eens bijna een kwart eeuw misdienaar is geweest. En dan is er dorpsbewoner Ben van Teeffelen die uitlegt waarom zijn kerk aan een grote beurt toe is. Doortje van Beers verheugt zich over de plannen om de oude kleuren in het godshuis te laten terugkeren. “Weer net zoals vroeger”, zegt ze. ”Op onze trouwdag in 1953 was de kerk nog mooi…”

Een gedachte over “Start restauratie St Barbarakerk Dreumel (2002)

  1. Pingback: Film Jos Kruisbergen over restauratie St.-Barbarakerk - West Maas en Waal

Reacties zijn gesloten.